of 64707 LinkedIn

Toeristenbelasting rijst de pan uit

De toeristenbelasting is steeds meer een melkkoe voor gemeenten aan het worden, meent Koninklijke Horeca Nederland. Verschillende steden, waaronder Zaanstad, Almere en Amsterdam, hebben de toeristenbelasting stevig verhoogd of hebben plannen daartoe.

De toeristenbelasting is steeds meer een melkkoe voor gemeenten aan het worden, meent Koninklijke Horeca Nederland. Verschillende steden, waaronder Zaanstad, Almere en Amsterdam, hebben de toeristenbelasting stevig verhoogd of hebben plannen daartoe. Terwijl de hoofdstad al het hoogste belastingtarief kent in vergelijking met soortgelijke Europese steden.

Amsterdam

Bezoekers aan Amsterdam gaan volgend jaar meer betalen voor hun verblijf. Naast de toeristenbelasting van 7 procent gaan ze ook een vast bedrag van 3 euro per hotelnacht en 1 euro per campingnacht betalen. En Amsterdam is niet de enige stad die de toeristenbelasting verhoogt.

 

Verdubbeling

Gemeenten leggen steeds vaker een hoge belasting op aan toeristen die komen overnachten. De opbrengst van gemeenten uit toeristenbelasting verdubbelde van 131 miljoen in 2009 naar 294 miljoen in 2019. Het gemiddelde tarief per overnachting steeg van 1,54 euro naar 2,70 euro. 83 procent van de gemeenten heft toeristenbelasting. In 2009 was dat nog 72 procent. KHN is er bang voor dat de gastvrijheid van de dorpen en steden daarmee in het geding komt. Reden voor de belangenbehartigingsorganisatie om met een campagne te komen, waarin zijn de gemeenten oproept te stoppen met deze structurele belastingverhoging.

 

Onvrede

Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts leiden de snel stijgende tarieven van de toeristenbelasting tot veel onvrede in de toeristische sector. Tijd voor een hervorming, vindt hij. ‘Deze vorm van belasting is ooit ingevoerd als een kleine bijdrage van de toerist aan de gemeente waar hij verbleef. Inmiddels lijkt de toeristenbelasting echter een snelle manier geworden voor gemeenten om de begroting te dichten. Dit is natuurlijk niet meer uit te leggen. Niet aan onze ondernemers maar zeker niet aan onze gasten. Het is dus hoog tijd dat er verandering komt’, aldus Beljaarts.

 

Belasting op gastvrijheid

In een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit KHN ervoor dat de toeristische sector vooraf beter wordt betrokken bij de hoogte van de toeristenbelastingen en de bestedingen hiervan. Beljaarts: ‘De gastvrijheid en leefbaarheid moeten bij dit belastinginstrumentarium weer op één komen te staan. Dat er in sommige gemeenten een toeristenbelasting nodig is dat snappen we. Maar laten we de toeristenbelasting redelijk houden en voorkomen dat het een belasting op gastvrijheid wordt.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arjen op
Sowieso raar dat je Nederlander in je eigen land toeristenbelasting moet betalen. Verder is dit natuurlijk tekenend voor de komende jaren. Er wordt niet bezuinigd binnen de overheid maar wel steeds meer belasting geheven. Voor Mark Rutte is verhoging en het verzinnen van nieuwe belastingen het enige middel om de gaten dicht te lopen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Sommige gemeentelijke melkkoeien zijn inderdaad bezig om 'het kind met het badwater' weg te gooien of te verkwanselen.