Het optrekken van de toeristenbelasting 'heeft meerdere voordelen: het treft de gewone Amsterdammer niet en het geld dat je hiermee ophaalt, kun je direct weer investeren in de stad', zegt Choho in de krant. Bewoners klagen over drukte en viezigheid op straat door de miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland.

 

Erg veel

Het toerismebureau NBTC Holland Marketing betwijfelt of zo'n sterke verhoging van de toeristenbelasting alle problemen oplost. '15 procent is wel erg veel. Je kan je afvragen of dat iets is wat je als stad moet willen, zegt een woordvoerster. Collega-wethouder Udo Kock (D66, financiën) bevestigt via zijn woordvoerster dat Choho's pleidooi geen collegestandpunt is. B en W in Amsterdam zetten in op betere spreiding van de toeristenstroom door de toeristenbelasting te differentiëren. Dat betekent een verhoging naar 6 procent in de stadsdelen Centrum, Zuid, Oost en West, daarbuiten een verlaging tot 4 procent.

Budgettoeristen

Verder wil de gemeente minder 'budgettoeristen' gaan trekken en meer 'kwaliteitstoeristen', die meer besteden en daardoor een grotere bijdrage leveren aan de hoofdstedelijke economie. Daarvoor onderzoekt Kock de mogelijkheid om de toeristenbelasting verder te verhogen door een vast bedrag per nacht te rekenen plus een variabel bedrag, dat bestaat uit een percentage van de prijs van de hotelkamer of Airbnb-accommodatie. (ANP)