of 59854 LinkedIn

Toename van pps-constructies voorzien

PPSsupport  en PPS Netwerk Nederland verwachten een flinke groei van publiek private samenwerking. Gebrek aan geld bij de overheid is de grote drijfveer.

PPSsupport en PPS Netwerk Nederland verwachten een flinke groei van publiek private samenwerking. Gebrek aan geld bij de overheid is de grote drijfveer.

Bedrijfsleven en overheid

Beide partijen hebben deze week besloten verregaand te gaan samenwerken, omdat ze verwachten dat in de huidige tijd van krapte op de overheidsbegrotingen, de populariteit van samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid zal toenemen. Volgens directeur Jean Paul Schaaij van PPSsupport is pps gemeengoed bij de Rijkswaterstaat, maar nog niet bij decentrale overheden. Dat gaat volgens hem veranderen. ‘Als gevolg van dalende inkomsten uit het gemeentefonds en de grondexploitatie. Dat laatste gaat gemeenten zelfs geld kosten. Tegelijk is de druk op de decentrale overheden groot om vooral te blijven investeren in de regionale economie. De vraag is: hoe ga je dat doen? Eén van de mogelijkheden is door als overheid geïntegreerde contracten te sluiten het bedrijfsleven’, aldus Schaaij.

 

Kostenbesparingen

Dat levert volgens hem niet alleen kostenbesparingen op, maar ook spreiding van risico’s. Voorzitter Willem Vermeend van PPS Netwerk Nederland gaat nog een stap verder door te stellen dat, gezien de enorme opgaven die er liggen, er voor overheden ‘geen andere weg meer is.’

 

Maatschappelijk vastgoed

Ondanks dat publiek private samenwerking al weer een paar decennia oud is, is het nog steeds niet echt van de grond gekomen. Een van de redenen is, dat publieke partijen vaak simpelweg de nodige ervaring en kennis missen. Publiek private samenwerking is tot dusver voornamelijk toegepast op het vlak van infrastructuur en maatschappelijk vastgoed. Daarbij moet worden gedacht aan zogeheten DBFMO-contracten (Design Build Finance Maintain en Operate), maar ook aan andere samenwerkingsvormen waarbij levensduurkosten, prestatieprikkels en integrale dienstverlening centraal staan. Schaaij: ‘Verschil met tien jaar geleden is, dat geld toen geen probleem was. En intussen is er bij het rijk zoveel ervaring met pps opgedaan, dat er geen reden meer is om het als bedreiging te zien. Sterker nog, het is een kans.’

 

Publieke domein

PPSsupport komt voort uit het publieke domein en PPS Netwerk Nederland uit de wereld van vooral de private partijen. PPS Netwerk Nederland is actief sinds 2007 en ondersteunt publieke en maatschappelijke partijen bij het opstarten van projecten die pps-potentie hebben. PPSsupport is vorig jaar opgericht in overleg met een groot aantal private en publieke partijen. Ze werkt samen met de pps-experts van onder andere de Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat en het ministerie van Financiën.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners