of 59179 LinkedIn

Toegang tot WOZ-waardeloket niet beperken tegen misbruik

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is niet van plan de toegankelijkheid van het WOZ-waardeloket te beperken, om misbruik tegen te gaan. De SP had hier om gevraagd.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is niet van plan de toegankelijkheid van het WOZ-waardeloket te beperken, om misbruik tegen te gaan. De SP had hier om gevraagd.

Gemeenten lopen achter
Per 1 oktober is het de bedoeling dat alle Woz-waarden van woningen vermeld staan op de officiële website Woz-waardeloket.nl. Veel gemeenten lopen echter nog achter bij het publiceren van de gegevens op de site, of ze maken gebruik van een eigen site. De huizen in 103  van de 390 gemeenten zijn wel op site terug te vinden.

Lastigvallen
De SP is ter ore gekomen dat commerciële partijen zogenaamde ‘crawlers’ op de site loslaten, om op geautomatiseerde wijze de gegevens uit het WOZ-waardeloket te halen. Volgens Sharon Gesthuizen van de SP worden woningeigenaren lastiggevallen door bedrijven die op ‘no-cure-no-pay’- basis aanbieden namens de eigenaren bezwaar te maken  bij gemeenten tegen de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld.

Veiligheidsmaatregelen
De minister antwoord op Kamervragen van het SP-lid dat het inderdaad niet is toegestaan om geautomatiseerd gegevens uit het WOZ-loket te halen. Daarom zijn bepaalde veiligheidsmaatregelen ingebouwd. Zo is het aantal keren dat snel achter elkaar de WOZ-waarde van huizen kan worden opgevraagd beperkt. Maar de gegevens alleen toegankelijk maken voor mensen die met een DigiD inloggen, zoals de SP vraagt, daar wil de minister niet aan.

Niet terugdraaien
Het WOZ-waardeloket is slechts een stap in het transparanter maken van gegevens waarover de overheid beschikt, stelt de minister. Het terugdraaien van transparantie hoort volgens Plasterk niet bij het open databeleid dat het kabinet voorstaat.

Landelijke Voorziening
Het feit dat slechts iets meer dan een derde van de gemeenten hun gegevens heeft vrijgegeven via het WOZ-waardeloket is volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten te wijten aan ‘technische problemen’.  Zo zijn niet alle gemeenten al aangesloten op de Landelijke Voorziening WOZ. Dat is voorwaarde om de gegevens te kunnen ontsluiten via het loket.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door De Vries (Woningeigenaar) op
Kan iemand mij uitleggen wie gediend is met deze transparantie? De transparantie gaat er voor zorgen dat straks allerlei commerciële akties zullen plaatsvinden waarbij de waarde van de woning voor gerichte benadering zorgt: verzekeringen, woninginrichters, onderhoudbedrijven noem maar op. Met dank aan onze transparante minister van bzk.

Relevante Parlementaire Dossiers