of 59274 LinkedIn

Tilburg dreigt 78 miljoen euro te verliezen op grond

Niet alleen Apeldoorn en Eindhoven vrezen vele miljoenen te verliezen door dalende grondprijzen. Tilburg denkt mogelijk 78 milljoen euro kwijt te zijn.
2 reacties

Het tekort op de grondexploitatie door de gemeente Tilburg loopt de komende jaren op naar een geschatte 78 miljoen euro. De gemeente heeft dat bekendgemaakt in plannen voor de begroting van volgend jaar. Net als veel andere gemeente kampt de gemeente met een stagnerende woningmarkt en moeizame afzet van bedrijventerreinen.

Dekken uit reserves

Wethouder Berend de Vries (D66) benadrukt dat het gaat om een voorspelling op basis van de huidige economische situatie en verwachtingen. De kans bestaat dat het tekort tot 20 miljoen euro hoger of lager uitvalt. De gemeente wil het tekort dekken uit reserves die zijn opgebouwd uit meevallers, bijvoorbeeld uit de verkoop van energiemaatschappij Essent.


Apeldoorn

Tilburg is niet de enige gemeente die te maken heeft met een tekort op de grondexploitatie. Einhoven houdt rekening met een financiële strop van 64 miljoen euro. Het tekort bij het Apeldoornse grondbedrijf is mogelijk 68 miljoen euro. Daar traden de vier wethouders af nadat het enorme tekort bekend was geworden. Arnhem rekent erop dat het 14 miljoen verlies moet nemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Easymoney (Financiën) op
Dit is nog maar het begin. Veel gemeenten zullen hun verliezen gaan nemen op het grondbedrijf. Ik ben benieuwd hoeveel projecten stopgezet worden omdat deze gefinancieerd werden met nog niet gerealiseerde winsten. Er zijn ook in gemeenteland financiële complexe constructies verzonnen. Dit werkt wel zolang er geen verliezen komen.
Het tijdperk dat bestuurders voor ondernemertje kunnen spelen met belastinggeld is voorbij. Eindelijk, helaas moest dit gebeuren d.m.v. een financiële crisis.
Ik kan maar 1 pluspunt vinden; in tijden dat het goed ging zijn met de winsten wel scholen gebouwd, gemeenschapshuizen, wegen aangelegd, kunstwerken, tekorten weggewerkt en uitkeringen gedekt. Dit is nu dus ook voorbij.
Door A.Raam op
78 miljoen teveel uitgegeven. Gaat terug naar de basisschool en leer tellen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners