of 60941 LinkedIn

Terughalen 2,8 miljoen aan uitkeringen ‘erbij ingeschoten’

In Ermelo, Harderwijk en Zeewolde is bijna 2,8 miljoen euro aan onterechte uitkeringen niet teruggevorderd en een groot deel daarvan is misschien niet meer te innen. Er komt een onderzoek om te achterhalen wat er nog wel terug te krijgen is.

In Ermelo, Harderwijk en Zeewolde is bijna 2,8 miljoen euro aan onterechte uitkeringen niet teruggevorderd en een groot deel daarvan is misschien niet meer te innen. Er komt een onderzoek om te achterhalen wat er nog wel terug te krijgen is.

Niet leuk

‘Het is niet leuk, maar wel enigszins verklaarbaar’, stelt de Ermelose wethouder Hans de Haan (VVD). ‘In 2017 was er al een verzoek gedaan aan de Sociale Dienst Veluwerand om het probleem op te lossen en is er budget beschikbaar gesteld.’ Maar sinds 1 januari 2018 is Meerzicht de verantwoordelijke samenwerkingsorganisatie van de drie gemeenten. ‘In de overgang van de ene naar de andere organisatie is de terugvordering blijkbaar erbij ingeschoten.’

 

Verjaard

Elders wordt geschreven dat 1,6 miljoen euro aan vorderingen verjaard is, maar dat is niet zeker. ‘Het zou kunnen, dat moeten we onderzoeken’, zegt De Haan. ‘Zelf ga ik ervan uit dat we de kosten die we nu maken eruit halen.’ Hij doelt hiermee op het onderzoek dat verricht moet worden om te achterhalen welk gedeelte nog terug te krijgen is. Dat onderzoek zou zo’n 180.000 euro kosten.

 

Complex

‘Het gaat om twee signalen: het eerste is dat we onze zaken op orde hebben. Het tweede is dat niemand onterecht een uitkering moet kunnen krijgen zonder dat dat vervolgens getoetst wordt. Vervolgens moeten we bepalen wat we doen wat betreft het terugbetalen. Het is weer een complexe zaak in het sociaal domein die afhankelijk is van veel individuele situaties.’

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door JoepKH (adviseur) op
Bijstandsvorderingen zijn grotendeels oninbaar. Kale kip en zo! Waarom zoveel moeite steken in een inventarisatie. Besteed die 180.000 aan wat nuttigs.
Door Spijker (n.v.t.) op
Voor het niet terugvorderen van ten onrechte gedane uitkeringen (gemeenschapsgelden) is geen enkel excuus. Degenen, die hiervoor verantwoordelijk zijn behoren met een duidelijke verklaring te komen en zo niet dan zijn er de volgende mogelijkheden:
-het terugzetten in functie en/of (tijdelijk) niet meer bevorderen
-ontslag uit dienstverband
-bestuurders behoren hun biezen te pakken.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners