Advertentie
financiën / Nieuws

Ter Horst: meer ambtenaren weg door recessie

De rijksoverheid slankt sneller af dan gepland. Dat het ambtenarenapparaat vlotter inkrimpt dan verwacht, komt mede door de economische recessie.

26 mei 2009

Makkelijke mogelijkheden
De rijksdienst is vorig jaar met 2.137 voltijdsbanen gekrompen, terwijl volgens de plannen ongeveer 1500 banen van ambtenaren zouden verdwijnen. Dat komt mede door de economische recessie. Daarnaast zijn bij het begin van deze afslankoperatie vrijwel alle makkelijke mogelijkheden om in te krimpen direct benut. Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

 

Waarschuwing
De minister waarschuwt in een brief dat de moeilijke maatregelen nog moeten worden genomen en dat ‘de vinger nauw aan de pols moet worden gehouden'. Het kabinet heeft besloten dat tussen 2008 en eind 2011 zo'n 12.800 banen verdwijnen bij de rijksoverheid.

Niet rijk rekenen
Zo zorgt de recessie nu mede voor een snellere krimp, maar dat kan omslaan zodra de economie weer aantrekt. Ter Horst wil zich daarom 'niet rijk rekenen' met deze meevaller.

Groeiende ministeries
Sommige ministeries zijn afgelopen jaar ook niet kleiner geworden, maar groeiden juist. Het gaat om de departementen van Volksgezondheid, Justitie en Defensie. Ter Horst heeft met die ministeries afgesproken dat zij uiterlijk in 2011 ook hun bijdrage leveren aan de afslanking van de rijksoverheid.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom / ICT beheerder
Dit is een uitgelezen kans voor Ter Horst om dit openbaar te maken.
Er word veel gezeurd over een teveel aan ambtenaren, maar hierdoor kan de overheid een beetje goodwill kweken onder de inwoners van Nederland - door te laten merken dat ook de overheid maatregelen neemt.
Lodewijk
Dit lijkt op een stukje creativiteit in tellen van de redactie. Bij lezing van de brief en de voortgangsrapportage staat er niets over een recessie. Ook staat er dat dat er zo'n 2.000 fte niet is ingevuld, terwijl dat wel mocht. Als die banen opgevuld waren, dan was er een netto groei van 500 fte. Bovendien staat er in de stukken dat het eenvoudige deel is gedaan (1/8) nu komt het aan op nog 7/8ste van de doelstelling. Interessant te weten wat de Kamer er van vindt.
Advertentie