of 60220 LinkedIn

Tekort ambtenaren groot risico

In de concept programmabegroting voor volgend jaar staat het moeilijk kunnen vinden van geschikte kandidaten genoteerd in de top tien van grootste risico’s. Het mogelijk optredende personeelsprobleem neemt in dat lijstje de derde plaats in, na onvoorziene risico’s grondexploitaties en de kosten voor jeugdzorg die hoger zijn dan begroot.

De krapte op de arbeidsmarkt baart de gemeente Barneveld ernstige zorgen. Het niet of niet tijdig kunnen aantrekken van kwalitatief voldoende personeel is zelfs aangemerkt als één van de grootste risico’s voor de gemeente.

In de concept programmabegroting voor volgend jaar staat het moeilijk kunnen vinden van geschikte kandidaten genoteerd in de top tien van grootste risico’s. Het mogelijk optredende personeelsprobleem neemt in dat lijstje de derde plaats in, na onvoorziene risico’s grondexploitaties en de kosten voor jeugdzorg die hoger zijn dan begroot.

B&W wil komend jaar extra geld uittrekken voor de werving van personeel. Het gaat om een bedrag van 60.000 euro. ‘De arbeidsmarkt kent op veel terreinen momenteel een grotere vraag dan dat er aanbod is. Dit is onder andere terug te zien in het zeer lage landelijke werkloosheidspercentage van 3,5 procent. Dit betekent dat er extra inzet wordt gepleegd om vacatures in te kunnen vullen’, aldus het college. Als apart risico is opgenomen het als gevolg van een organisatieontwikkeling nodig zijn van andere competenties en vaardigheden.

15,2 miljoen
In de top tien van mogelijke risico’s staan verder de extra kosten die het gevolg zijn van de aanzuigende werking van het abonnementstarief Wmo, het eerder dan verwacht bereiken van de grens van 70.000 inwoners, misbruik van informatie, diefstal, omkoping of fraude, sluiting van de geldkraan van banken en een plotselinge en forse rentestijging en sluiting van de geldkraan van banken. Voor het counteren van de risico’s reserveert Barneveld 15,2 miljoen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door OK Boomer op
Die discussie over die vergrijzende ambtenarij speelt al jaren. Interessant is dat grote golf van babyboomers met pensioen zijn gegaan en niet zijn vervangen. Niemand die ze mist! Als er nu overhoopt wel tekorten ontstaan is het wel even zaak om precies na te gaan waar dat is. De ervaring met die babyboomers laat zien dat ruimte voor nieuwe inhuur kan worden vrijgemaakt door de FTE's waar je niks aan hebt naar huis te sturen.
Door Henk op
@wd
Dat komt door je academische achtergrond. Je bent sterker dan het zittend management ( vaak doorgeschoten mbo nivo ) en dat wil men niet.
Door WD op
Ik snap het niet, want ik (academische achtergrond) solliciteer ook wel bij gemeenten, maar krijg altijd te horen dat er heel veel reacties waren.... uitgenodigd word ik echter niet....
Door opmerk op
Oeps !
Door Inside op
Voor een gemeente waar veel onrust is door slecht functionerende en zwakke gemeentesecretaris en een team P&O dat haar eigen regels er op na houdt, kan ik me voorstellen dat hier sprake is van een groot risico. begin nu zelf eens met je imago te verbeteren @gemeente Barneveld!
Door Henk op
De gemeente is de slechtste werkgever die je kunt verzinnen. Daar wil al jaren niemand meer werken. Bovendien stikt het daar van allerlei externen.... een soort duiventil.
Door Spijker (n.v.t.) op
Voor Gemeenten heeft het meer te maken met het karige werkgeverschap dan met de krapte van de arbeidsmarkt!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners