Advertentie
financiën / Nieuws

Te huur: lantaarnpaal

500 tot 900 lantaarnpalen verdwijnen in Buren. Maar wie straatverlichting wil behouden, kan de energie- en onderhoudskosten voor 10 jaar afkopen via een leasecontract met de gemeente.

20 april 2012

Bewoners van het buitengebied van de Gelderse gemeente Buren kunnen binnenkort als het aan het college van B en W ligt straatverlichting 'huren' van de gemeente. Voor ruim 1000 euro zijn ze voor de komende 10 jaar verzekerd van straatverlichting voor hun deur.

500 palen verdwijnen
De gemeente moet bezuinigen en is bovendien al enkele jaren bezig met het energiezuiniger maken van de gemeentelijke verlichting. Vorig jaar konden inwoners van Buren hun mening geven over de straatverlichting. Op grond daarvan heeft het college besloten dat 500 van de 900 lantaarnpalen in het buitengebied kunnen verdwijnen. Dat levert 50.000 euro op en een halvering van de verbruikte energie en CO2-uitstoot.

Leasecontract

Alle lantaarnpalen in Buren zijn aan vervanging toe, aldus de gemeente. Daarom is het een goed moment om onnodige verlichting te verwijderen. Maar wie straatverlichting wil behouden, kan de energie- en onderhoudskosten voor 10 jaar afkopen via een leasecontract met de gemeente. Een andere mogelijkheid is volgens het college dat particulieren een verwijderde lantaarnpaal krijgen van de gemeente. Die moeten ze dan op eigen erf aansluiten en onderhouden. De gemeente handhaaft lantaarns op (verkeers-)onveilige plekken. De gemeenteraad van Buren moet volgende maand besluiten over het plan.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harm / doet er niet toe
Het moet toch GVD echt niet gekker worden in dit kut land!!!
ww-er
Nog niet zo belangrijk vind ik. Het word gekker in Nederland Harm . Zeker in de zorg. Er komt een tijd (zijn ze al mee bezig) dat de familie weer zelf mag gaan zorgen. (mantelzorg) of je moet enorm rijk zijn op dit moment. Op dit moment is men al bezig om de huishoudelijk hulp weg te gaan bezuinigen in de thuiszorg. De huishouding moet straks de familie gaan doen. Men kan het wel uitbesteden, maar voor de cliënten/familie straks ook niet meer op te brengen. De huishouding word dan gedaan door gewone schoonmakers die geen affiniteit hebben met cliënten en zorg. Word enorm gevaarlijk denk ik kwa diefstal/overvallen binnen ouderen in huis. Welkom in Nederland harm. Ja het gaat nog gekker worden. maak je maar niet druk om een lantaarnpaal.
walter van der zandt
Had Buren niet geinvesteerd in `n mooi gemeentehuis ?! Als inwoner van Buren mag je trots zijn op zo`n wethouder ? Heeft alle aandacht gekregen van de media !
Jan / ambtenaar
Toevallig he dat die lantaarnpalen allemaal dit jaar zijn afgeschreven en aan vervanging toe zijn.



Burense burgers reken je lokale partij-politiek af op dit soort wanbestuur!

TIP: zet het in je (outlook) agenda op 2014!
Dolf Alberts / beleidsmedewerker
Ik begrijp dat alle reageerders graag (veel) meer belasting willen betalen. Prima.
Marcus
Mijn inziens heeft de gemeente geen poot om op te staan o.b.v. het gelijkheidsbeginsel.



Kan niet zo zijn dat de ene inwoner gratis openbare verlichting krijgt en de ander ervoor moet betalen ?

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Je zult maar inwoner zijn van de gemeente Buren en in het buitengebied wonen! Hebben ze daar nog nooit van sociale veiligheid gehoord? Of moeten al die mensen om 19.00 uur naar bed?
Rob de Krieger / Beleidsadviseur
Kijk, gemeente Buren, als je beheerplannen zó in elkaar steken dat juist nu alle straatlantarens aan vervanging toe zijn, vervang ze dan door energiezuinige LED-exemplaren met accu's op zonne-energie. Een prachtig besparingsmoment!! En als je daar het geld niet voor hebt, dan heb je wanbestuur gepleegd en moet je daar niet enkele toevallig achteraf wonende burgers voor laten betalen. Grijp je kans en baat hem publicitair uit, dat is een stuk positiever.
Peter / adviseur
Het gemeentebestuur van Buren heeft al jaren (in opdracht van en voor rekening van al haar inwoners) openbare verlichting geplaatst, beheerd en onderhouden. kennelijk wisten zij niet wat dat betekent: bij plaatsing van de verlichting moet de gemeente er voor zorgen, dat er aan het einde van de technische levensduur geld beschikbaar is voor nieuwe verlichting. daarvoor moest er (eenvoudig gezegd) een spaarpotje worden aangelegd, waaruit die nieuwe masten en andere componenten moeten worden betaald. Kennelijk is al het spaargeld opgegaan aan andere (voor het gemeentebestuur) leuke dingen in de gemeente. voorbeelden hiervan zijn een nieuw gemeentehuis, plaatsing van een kunstwerk, de aanleg van een zwembad de verbouwing van de raadszaal en de bouw van een extra sporthal.

Daarnaast moet er voor gezorgd worden dat de openbare verlichting regelmatig wordt onderhouden, hetgeen betekent, dat er op een evenwichtige manier gelden moeten worden uitgegeven, waardoor de installatie optimaal wordt onderhouden. Ik noem hier als voorbeeld het onderhoud van de eigen woning: als het huis niet op tijd wordt geschilderd, dan zal het houtwerk sneller verrotten waardoor herstel vele malen duurder gaat worden.Het getuigd van zeer slecht rentmeesterschap als gewacht wordt totdat alles versleten is. ONBEGRIJPENLIJK!!!!!!!!!
Advertentie