of 65101 LinkedIn

Subsidieplafond Groningen mogelijk verhoogd

Binnen een dag is het subsidieplafond van 220,8 miljoen euro bedoeld voor het versterken en verduurzamen van huizen in het gaswinningsgebied in Groningen, bereikt en werd het subsidieloket gesloten. De nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief heeft aangekondigd te willen kijken of het subsidieplafond verhoogd kan worden.
13 reacties

Binnen een dag is het subsidieplafond van 220,8 miljoen euro bedoeld voor het versterken en verduurzamen van huizen in het gaswinningsgebied in Groningen, bereikt en werd het subsidieloket gesloten. De nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief heeft aangekondigd te willen kijken of het subsidieplafond verhoogd kan worden.

Niet raar

Toen maandag bleek dat de bodem van de subsidiepot al snel in zicht was - er werden meer aanvragen gedaan dan verwacht -  zei Vijlbrief al eventueel te willen kijken ‘of ik daar nog meer aan kan doen’. Maar ‘het geld moet ook opgebracht worden’, zei de D66-bewindsman. Het is volgens hem ‘niet zo raar’ dat zo'n subsidiebudget een plafond heeft.

 

Beperkt budget

Dat dit plafond zo snel werd bereikt, lag volgens uitvoerder Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) aan het beperkte budget. Bij de fysieke loketten stonden enorme rijen, en digitaal probeerden ruim 50.000 mensen tegelijk in te loggen, aldus de organisatie. De aanvragen worden verwerkt volgen het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Tal van Groningers vissen vermoedelijk dus achter het net.

 

Goed teken

Het gaat om een subsidie van 10.000 euro, waarvoor alleen huishoudens in aanmerking komen die niet onder het versterkingsprogramma vallen van de NCG (Nationaal Coördinator Groningen). Daarnaast gaat het om woningen met schade in een bepaald postcodegebied. Dat de animo groot is, is volgens Vijlbrief ‘een goed teken’. Dat betekent volgens hem dat de regeling populair is. Het zal nog enkele maanden duren voordat duidelijk is in hoeverre de subsidie ook daadwerkelijk wordt toegekend. ‘Hangt er natuurlijk vanaf of al die mensen er recht op hebben’, zegt de staatssecretaris. Groningers worden binnen dertien weken door SNN geïnformeerd over de afhandeling van hun aanvraag.


Verhogen

Ook commissaris van de koning René Paas vindt dat het Rijk de subsidiepot voor Groningers die hun huis in het gaswinningsgebied willen versterken of verduurzamen verhoogt moet worden. Het bedrag moet in ieder geval dusdanig zijn dat iedereen die in aanmerking komt, geld krijgt, zegt een woordvoerder van de Groningse commissaris van de koning.

 

Los het op

Wat Paas betreft, vult het Rijk de subsidiepot snel aan. ‘Dan denken we aan de rekensom van 53.000 huishoudens maal 10.000 euro’, zegt zijn woordvoerder. ‘Het Rijk heeft nu in totaal 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dan kom je dus 230 miljoen tekort. Waar het vandaan komt maakt ons niet uit, maar los het op.’

 

Concurrentie

Volgens de zegsman is er eerder vanuit de provincie gewaarschuwd dat Groningers met het huidige systeem achter het net zouden vissen. ‘Al die huishoudens voldoen aan het criterium voor subsidie. Dan is het heel gek dat er minder geld wordt uitgetrokken. Daardoor moeten inwoners met elkaar de concurrentie aangaan om subsidie te krijgen. Dat vinden wij niet terecht.’


Protest

De subsidiechaos en de problemen die worden veroorzaakt door de gaswinning is voor de Groninger Bodem Beweging reden voor een protest aanstaande zaterdag. Wat er precies staat te gebeuren is nog niet bekend, maar het is de bedoeling dat de actie in de binnenstad van Groningen wordt gehouden. Later deze week komt er een oproep van de initiatiefnemers om Groningers op de been te krijgen. De actie is een reactie op de laatste ontwikkelingen in het gasdossier. Vorige week maakte het vorige, demissionaire kabinet op de valreep bekend dat de gaswinning dit jaar waarschijnlijk wordt verdubbeld. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ter overpeinzing op
Aan alle mensen die vinden dat Wim kortzichtig is:

Ik denk dat Wim spreekt namens een heleboel Nederlanders uit 11 (!) andere provincies. Wie namelijk de CBS-website erbij pakt, ziet namelijk dat Groningen de hoogste werkloosheid heeft in Nederland, ook in 2020/2021. Voorts - en dat merkten Ton Elias en Henk Kamp ook op - is het inderdaad een keuze om er te wonen. Dus eigenlijk zouden we ons moeten afvragen wie op dit moment wie een bestekla in de rug mietert. Groningen die met zijn hoge werkloosheidcijfers opnieuw subsidies soupeert, of die Nederlanders uit 11 andere provincies met lagere werkloosheidcijfers soms een mijnsluiting (Limburg) waar amper compensatie voor is gekomen
Door Is wel zo op
@Harmanna
O wacht. Het is nu een vergoeding geworden voor een periode van onzekerheid. Ik wist niet dat daar cheques van 10.000 euro aan hingen. Zelf woon ik in het westen van het land en hier pompt de overheid massaal het water uit de grond zodat de boeren een goede boterham kunnen verdienen. Als 3 dagen de zon schijnt, moet het drinkwater op rantsoen. Maar als gevolg daarvan zit ik wel in onzekerheid of de riolering niet knapt. En de mensen in Gouda hebben nog grotere zorgen, met hun houten paaltjes onder hun woning. Wat zou jij zeggen? Iedereen een keukencheque?
Door Call me @ (ervaringsdeskundige) op
De bekende rectie van ons gas etc. herken ik als de al zo lang durende en immer terugkerende oprisping van Groningen. Wel eens gedacht hoeveel geld de havens en de kassen aan de andere kant van het land verdienden waaruit het Noorden sloten subsidie kregen. En vooral leuk maar zinloos wisten te besteden.
Verder zijn jullie natuurlijk jarenlang gepiepeld door oes Mark. Die stuurt rechts en eet z'n appel links terwijl het daartussenin visieloos leeg is.
Las dat mijn grote vrinden van SNN de uitdeling hadden geregeld. En ja dan weet je dat het helemaal in de soep draait met huilende burgemeesters die zaten te slapen.
Gewoon een faire regeling bedenken, GOED uitvoeren en vooraf en altijd bedenken dat het om mensen gaat en niet over dossiers, nummers etc.
Lijkt sneu dat het huidige kabinet meteen mag beginnen met het ruimen van puin van hun voorgangers maar hun echte fout was om met Rutte in zee te gaan. Dan vraag je om ellende.
Door SGO'er op
@Wim Kortzichtigheid ten top!
Het hele land heeft al decennia geprofiteerd van de fossiele schatten die Groningen rijk is, nu hebben ze er schade van en krijgen de Groningers maar een schamele €10.000,-. En zelfs dat vindt onze carnaval-vierende Wim nog te veel. Maar waarschijnlijk wel lopen klagen dat de gasrekening omhoog gaat vanwege een tekort aan gas.
Door Harmanna Oost (gemeente ambtenaar) op
@ Door is wel zo. Inderdaad zou je kunnen zeggen dat ze dit geld hebben kunnen sparen. Het gaat echter om een stukje vergoeding voor de onzekerheid van die jaren. Bij versterken worden vaak in alle hoeken wokkels in de muren gedraaid. Weg is dan je investering in de badkamer, keuken of welke kamer dan ook. En het is ook zo krom dat blokje a wordt gesloopt en nieuwbouw krijgt, terwijl blokje b op 20meter afstand alleen versterkt wordt. Er is veel mis met de uitvoering.
@Wim bedankt voor je medeleven. Ik dacht altijd dat men in Brabant gastvrij en vriendelijk was. Weer een illusie armer.
Door Petra op
@Wim

Wat een zeldzaam egoïstische reactie.

Ik neem aan dat u direct of indirect nooit aardgas heeft gebruikt?

En dan: je zal in Brabant wonen, wie wil dat nou?
Door Wim op
Wat een onzin, waarom krijgen die Groningers nou weer 10.000 euro? Sorry hoor, maar is toch echt hun eigen keuze om daar te wonen. En ja dat de huizen niet zoveel zijn gestegen als de rest van het land, daar heb ik echt geen medelijden mee. Nogmaals eigen keuze om daar te wonen. Dus elke cent die daar heen gaat vind ik verspilling van MIJN Brabantse belastingcenten.
Door Spijker (n.v.t.) op
Onvoorstelbaar is de manier waarop deze subsidiemogelijkheid is/was georganiseerd. Wat een klungelig gedoe.
Je kunt je verder afvragen waarop die E 10.000 is gebaseerd. Als er destijds was ingezet op behandeling via schade-experts, net als bij verzekeringsmaatschappijen, dan had je maatwerk kunnen leveren en was het proces al lang achter de rug. Het blijft prutsen met de kraan open.
Dezelfde verkeerde koers wordt trouwens gevaren bij de afwikkeling van de kinderopvangaffaire en de corono-steunmaatregelen Het einde is nog lang niet in zicht.
De totstandkoming van de pensioenwetgeving annex indexering wordt na de reeds aangekondigde 3 enquêtes de volgende parlementaire enquête.
Door Is wel zo op
Nou Harmanna, ten eerste heb volgens mij door niet te investeren het geld in je zak gehouden. En ten tweede: ik zie weinig relatie tussen versterken van woningen en een nieuwe badkamer. Tenzij je woning gesloopt moet worden, maar dan had je dat waarschijnlijk wel kunnen zien aankomen.
Door Harmanna Oost (gemeente ambtenaar) op
@ Door is echt zo, het lijkt misschien heel raar dat die mensen ook mogen kiezen voor een nieuwe badkamer of keuken. Dit komt omdat ze meer dan 5 jaar hebben moeten wachten op de uitslag of hun woning al dan niet versterkt zou worden. Als je huis daarvoor in aanmerking komt ga je natuurlijk dingen uitstellen om aan te pakken. Als dan eindelijk het bericht komt dat je huis niet versterkt word is er vaak achterstallig onderhoud en ja dat kan ook zijn dat je niet hebt geïnvesteerd in een badkamer of keuken. Volkomen terecht dus.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners