of 60831 LinkedIn

Subsidiebeleid Utrecht ondoorzichtig

Het Utrechts subsidiebeleid is verworden tot een projectencarrousel, waarbij het belangrijker is welke ambtenaar je kent dan wat je doet.
1 reactie

De gemeente Utrecht is niet transparant en helder over het enorme bedrag aan subsidies en andere financiële ondersteuningen dat jaarlijks wordt verstrekt. De gemeente vertrouwt er bovendien maar op dat degenen die geld ontvangen, dat op de juiste manier gebruiken.

Overwegingen onduidelijk
Daarnaast is onduidelijk wanneer en waarom de gemeente ingaat op een verzoek om een bijdrage aan een fonds of sponsoring. Die conclusies maakte de onderzoekscommissie Subsidies donderdag bekend. De commissie ging aan het werk toen er in september vorig jaar vragen rezen over subsidie aan een jongerenproject. Utrecht geeft jaarlijks ongeveer 147 miljoen euro uit aan subsidies en nog eens tientallen miljoenen aan andere bijdragen.

Juiste mensen kennen
De commissie concludeert dat er ,,een cultuur bestaat waarbij het gaat om de juiste mensen kennen'' om subsidie te krijgen. Er is dan ook sprake van een ongelijke situatie. Projecten krijgen verschillende bedragen voor hetzelfde werk en dezelfde doelen. Kleine en nieuwe organisaties komen er moeilijk tussen, in vergelijking met grote organisaties die allang een band hebben met de gemeente. In sommige gevallen beslist al 17 jaar dezelfde ambtenaar.

Projectencarrousel
In 2000 trok de Utrechtse gemeenteraad ook al aan de bel over het subsidiebeleid. Dat er in 12 jaar niets lijkt te zijn veranderd, noemt commissievoorzitter Jan Ravesteijn het meest schokkend. Met name in de zogeheten krachtwijken is volgens de voorzitter ,,een projectencarrousel ontstaan, die als een schot hagel op de wijk is afgevuurd." Er wordt te weinig gekeken naar effectiviteit. ,,Overigens ook door de gemeenteraad zelf, die moet ook meer de vinger aan de pols houden."

Dramatische subsidiecultuur
Coalitiepartijen PvdA en D66 kunnen zich vinden in de uitkomsten van het rapport. De oppositie, onder wie VVD, SP en Leefbaar Utrecht, noemen de conclusies ,,tekenend voor de dramatische subsidiecultuur van de gemeente." De VVD ziet hierin het bewijs dat Utrecht toe kan met veel minder subsidiegeld.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Waar is het aanvraag loket, als de politiek zo 'spuit elf' reageert, kan ik best nog wel een miljoentje of wat verkwisten die ze kennelijk al jaren niet missen. De inwoners van Utrecht zulen wel blij zijn dat de raad zo goed controleert hoe hun geld over de balk wordt gesmeten...

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners