Advertentie
financiën / Nieuws

Stresstest banken: BNG best getest

Van de vier Nederlandse banken die aan de stresstest van de Europese toezichthouders werden onderworpen, rolde Bank Nederlands Gemeenten (BNG Bank) er als financieel meest robuuste uit. Rabobank is volgens diezelfde test de zwakste.

30 juli 2016

Van de vier Nederlandse banken die aan de stresstest van de Europese toezichthouders werden onderworpen, rolde Bank Nederlands Gemeenten (BNG Bank) er als meest robuuste uit. Rabobank is volgens diezelfde test de zwakste.

BNG Bank, ABN Amro, ING en Rabobank waren de Nederlandse banken die onderdeel waren van de stresstest van de European Banking Authority, EBA. NWB Bank en SNS Bank ondergingen dezelfde test als onderdeel van het reguliere toezicht, maar de uitkomsten van daarvan worden niet vrijgegeven.

Voldoende kernkapitaal

BNG Bank is blijkens de test financieel veruit het meest degelijk. De bank komt bij het meest ongunstige testscenario uit op een bufferratio van 17,6 procent. Dat is meer dan dubbel zo veel dan Rabobank (8,1 procent). Maar ook ING (9 procent) en ABN (9,5 procent) laat de BNG ver achter zich. De huisbank van veel Nederlandse gemeenten zit qua stressbestendigheid in de Europese top. Het kernkapitaal – en  daarmee de buffer – is groot genoeg om een serieuze economische dip te doorstaan. Die recessie moet dan wel niet langer dan drie jaar duren; verder vooruit kijkt de test namelijk niet.

Bevredigende uitkomst

BNG Bank spreekt in een reactie van een ‘bevredigende uitkomst’. Ook bij de vorige Europese stresstest, in 2014, scoorde de bank bovengemiddeld. ‘De uitkomsten van de test bevestigen de sterke financiële positie van BNG Bank. Het gezaghebbende magazine Global Finance rekent BNG Bank tot de vijf veiligste banken ter wereld.’

Zwart scenario

De test maakt overigens wel duidelijk dat BNG Bank bij zeer zwaar weer het hardst wordt getroffen van de onderzochte Nederlandse banken. Maar door de relatief hoge buffers, komt de bank niet in problemen. Volgens BNG Bank is de stresstest niet goed vergelijkbaar met die in 2014 werd uitgevoerd. Bij de nieuwe test zijn zwartere scenario’s en meer risicofactoren opgenomen. Bovendien wijst de bank erop dat de Europese toezichthouders stellen dat een stresstest niet moet worden beschouwd als een voorspelling van verwachte uitkomsten. ‘Er wordt gebuikt gemaakt van scenario’s met hypothetische veranderingen. Hoewel de impact van deze scenario’s groot kan zijn, is de kans hierop klein.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.A M. Maas / Bestuurder SPF erven Niels Maas
Logisch dat BNG het 'sterkst' uit de European stresstest komt. Zij 'financieren' namelijk enkel overheidsinstellingen, degene die de burger alles 'ontnemen'.
Advertentie