of 59206 LinkedIn

Strengere accountant kost gemeenten geld

Gemeenten hebben te lang een te positief beeld gehad van de waarde van hun grond. Accountants lijken de term "binnen afzienbare tijd" voor bebouwing van grond niet langer op 25 jaar in te schatten, maar eerder op 10 of 15 jaar.

De uitdrukking “binnen afzienbare termijn” voor bebouwing van gemeentegrond werd voorheen door accountants beoordeeld als binnen 25 jaar, maar inmiddels is 10 tot 15 jaar realistischer. Gemeenten moeten door deze veranderende waardering verliezen op de grondexploitatie sneller afschrijven.

Sneller verliezen nemen
Accountants nemen niet langer genoegen met termijnen van 25 jaar voor bebouwing van grond die de gemeente heeft aangekocht. Ze gaan eerder uit van termijnen van 10 of hooguit 15 jaar. Gemeenten moeten hun verlies daardoor sneller nemen. Vorige week meldde de PZC dat de gemeente Middelburg nog uitgaat van een termijn van 25 jaar en haar 100 miljoen euro aan hectares grond met de nieuwe uitleg van accountants dus fors zouden doorwegen in de begroting die deze week wordt gepresenteerd. 


Gemeenten moeten reëler zijn

De VNG laat weten niks nieuws te zien in het bericht en zegt dat ook geen sprake is van een specifieke norm. Volgens woordvoerder Esther Verhoeff zitten provinciale toezichthouders en accountants al een tijdje op de lijn dat alles “reëler” moet zijn. ‘Sinds de vastgoedmarkt is ingestort, is al duidelijk dat gemeenten op reëlere prijzen moeten waarderen.’ 

Kortere termijn is logisch
Ze wijst ook op een eerder gezamenlijk onderzoek met Deloitte waar uit kwam dat gemeenten te positief zijn over de waarde van hun bouwgronden. ‘Het is heel begrijpelijk dat meer gekeken wordt naar de werkelijkheid en logisch dat die termijn korter wordt. Het is heel belangrijk dat gemeenten niet wegkijken van de werkelijkheid. Natuurlijk kan dat vervelend zijn voor gemeenten, maar ze zijn te lang te positief geweest. Dat is een heikel punt,’ aldus de woordvoerder.


Bijeenkomst over grondbedrijf
Volgens coördinator Public Sector Koos Vos van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) hangt de nieuwe uitleg waarschijnlijk samen met de invulling van een stellige uitspraak van de Commissie BBV (zie nr 2 op blz 3). 'Dit is eerder een verslaggevingspunt en er is dus een rol voor de Commissie BBV en niet zozeer voor de NBA. Ik heb begrepen dat de Commissie BBV dit niet verder wilde invullen en accountants mogelijk onderling hier wat over afspreken. Ik heb zelf ook wel een termijn van circa 6 jaar gehoord.' Belangrijk is volgens Vos ook hoe gemeenten dit zelf zien. 'Ik heb daar nog geen inzicht in. Wel organiseren wij binnenkort een bijeenkomst met vertegenwoordigers van kantoren en provinciale toezichthouders over ontwikkelingen in het grondbedrijf.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Leek op
Wat is de meerwaarde dat de afschrijving korter wordt? Welke winst wordt behaald? Voor wie is de winst?

Trouwens al die aanscherpingen van de regels zorgen ervoor dat de gemeentes op kosten worden gejaagd.
Wel goede werkvoorziening trouwens.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners