of 64120 LinkedIn

Stop gemeentelijke bezuinigingen

Het rijk moet gemeenten extra geld geven, zodat die niet hoeven te bezuinigingen. Daarvoor is de Renkumse wethouder Marinka Mulder (financiën, PvdA) de actie #StopLokaleBezuinigingen gestart.

De Renkumse wethouder van financiën, Marinka Mulder (PvdA), is de actie #StopLokaleBezuinigingen gestart. Het is een aanvulling op de vele brandbrieven waarin diverse gemeenten en regio’s recent pleiten voor meer rijksgeld. ‘Ik hoop op een bombardement aan reacties van alle sectoren die last hebben van gemeentelijke bezuinigingen.’ En op meer geld van het rijk.

Gevolgen

Met haar actie hoopt Mulder, die door veel collega’s wordt gesteund, dat Kamerleden een breed beeld krijgen van niet alleen de tekorten op de gemeentelijke begrotingen, maar juist van de gevolgen van de bezuinigingen die gemeenten daardoor moeten doorvoeren. ‘Niet alleen gemeenten, maar juist alle sectoren die last hebben van bezuinigingen door gemeenten moeten zich laten horen.’

 

Impact

Ze denkt aan zwembaden en bibliotheken die vanwege gemeentelijke bezuinigingen hun deuren moeten sluiten, maar ook aan de wegenbouwer die door uitstel van geplande onderhoudswerkzaamheden werk ziet verdampen. Mulder roept iedereen op dat te doen voor 2 juli, als er een Algemeen Overleg Financiële Verhoudingen op de agenda van de Tweede Kamer staat. ‘Een beeld van de gevolgen van bezuinigingen heeft meer impact dan alleen ‘droge’ cijfers van het aantal gemeenten dat diep in de rode cijfers dreigt te raken’, aldus Mulder.

 

Onhoudbaar

De financiële situatie is in veel gemeenten onhoudbaar en de slagkracht van gemeenten steeds kleiner geworden, stelt de wethouder financiën. Zoals veel gemeenten de afgelopen tijd hebben bepleit, vindt ook Mulder dat het rijk gemeenten voldoende geld moet geven voor de jeugdzorg, de Wmo en de begeleiding naar werk. Daarnaast moet de opschalingskorting per 2021 van tafel en moet er eerst rijksgeld aan het gemeentefonds worden toegevoegd voordat er opnieuw kan worden herverdeeld. De nu voorgestelde herijking is ‘een nekslag voor kleine en middelgrote gemeenten’.

 

Niet-sluitende begroting

Op de website roept Mulder iedereen op, in aanloop naar het Kamerdebat van 2 juli, met de hashtag #StopLokaleBezuinigingen duidelijk te maken wat gemeentelijke bezuinigingen voor concrete gevolgen hebben. Ook wordt iedereen opgeroepen een mail te sturen naar de Kamerwoordvoerders Binnenlandse Zaken waarin de zorgen over lokale bezuinigingen zo concreet mogelijk worden verwoord. Ze roept raadsleden en wethouders op een niet-sluitende begroting in te dienen. ‘Als we steeds het probleem op de oppervlakte blijven oplossen, worden de echte problemen nooit echt opgelost’, aldus de website.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Deze wethouder doet er goed aan eens bij de VNG aan de weg te timmeren en er voor te zorgen dat deze organisatie bij decentralisaties beter onderhandelt met het 'onbetrouwbare' Rijk. Zou het bovendien niet eens tijd worden om een niet VVD-voorzitter bij de VNG aan het roer te plaatsen?
Door Jantje op
Top actie van een top wethouder in onze kleine gemeente.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners