of 62236 LinkedIn

Stijging gemeentebelasting ruim boven inflatie

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3,4 procent hogere gemeentelijke woonlasten dan in 2018. De stijging is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4 procent.

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3,4 procent hogere gemeentelijke woonlasten dan in 2018. De stijging is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4 procent. 

Afvalstoffenheffing

Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat de gemeentelijke belasting voor afvalverwerking gemiddeld met 5,5 procent omhoog. In 73 gemeenten stijgt deze zelfs met meer dan 10 procent. Ook ontwikkelingen op de huizenmarkt doen in veel gevallen een duit in het zakje. Door krapte op de woningmarkt stijgt in veel gemeenten de woz-waarde van huizen. Op basis daarvan baseren gemeenten hun onroerendezaakbelasting.

 

Woonlasten
Tussen gemeenten zijn er overigens veel verschillen in de gemeentelijke woonlasten. Die stijgen in de gemeente Bloemendaal met 200 euro, tegenover een landelijk gemiddelde stijging van 25 euro. Ook de Zuid-Hollandse fusiegemeente Giessenlanden en het Brabantse Cuijk zijn met stijgingen van respectievelijk 160 euro en 106 euro flink duurder geworden voor huiseigenaren. Huishoudens in Waddinxveen, Goes en Bladel zijn dit jaar juist minder kwijt aan gemeentelijke woonlasten.

 

Korting geschrapt
Bijzonder is Giessenlanden. Deze gemeente is per 1 januari met Molenwaard gefuseerd in de gemeente Molenlanden. Hier betalen huishoudens dit jaar ruim 160 euro meer. Dat komt doordat de gemeente een eerdere korting schrapt en omdat ook hier de afvalstoffenheffing flink stijgt.

Belastingverhoging

Begin dit jaar kwam ook het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Latere Overheden (COELO) tot dezelfde conclusies als de Vereniging Eigen Huis. In het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019 gaf dit onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen aan dat de woonlasten dit jaar forser zouden stijgen dan voorgaande jaren, voor door de verhoging van de afvalstoffenbelasting door het rijk met 139 procent. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Wat met één hand door het Rijk (Rutte) wordt gegeven wordt met twee handen -zo nodig via via- in veel grotere hoeveelheden teruggehaald. Weet wie je stemt op 20 maart a.s.
Door In samenwerking met de banken wederom stelen van de burger (als burgers de waarheid kenden kreeg je een revolutie) op
inflatie is niet meer dan een financiele correctie voor verzonnen geld zonder tegenwaarde, over de rug van de burgers.