Advertentie
financiën / Nieuws

Steden trekken 39 miljard uit voor crisisbestrijding

G27 steden trekken 39 miljard uit voor crisisbestrijding

05 maart 2009
De grote steden vragen de komende tien jaar 4,9 miljard euro van het kabinet. In ruil daarvoor zijn zij bereid om 39 miljard te investeren in het opknappen van wijken, woningen en wegen.

Banen
 De steden, verenigd in de G27, willen hiermee de klappen voor de economie opvangen. Een woordvoerder van de G27 heeft donderdag een bericht over het aanbod in de GPD-kranten bevestigd. Van 2010 tot en met 2020 levert de miljardeninvestering volgens de steden 35.300 voltijdsbanen per jaar op.

 

Grotestedenbeleid
De steden willen niet alleen nieuw geld van het Rijk. Zij eisen ook dat de bijdrage voor het zogeheten Grotestedenbeleid niet wordt verminderd in 2010. De afgelopen jaren bedroeg het budget jaarlijks meer dan 900 miljoen euro. In 2010 daalt dit naar 370 miljoen.

 

Banken
De G27 kijkt daarnaast ook 'nadrukkelijk' naar de provincies, de woningcorporaties en de banken. De provincies moeten geld in de steden investeren dat zij hebben verdiend met de verkoop van de grote energiebedrijven Nuon en Essent.

 

Winstbelasting
De steden realiseren zich dat de woningcorporaties door de nieuwe winstbelasting minder te besteden zullen hebben. Zij vinden daarom dat deze vennootschapsbelasting voor specifieke projecten moeten worden afgeschaft of uitgesteld.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie