Advertentie
financiën / Nieuws

Statenleden vrezen graai van Rijk uit kas

Liefst 66 procent van de Statenleden 'vreest dat de rijksoverheid de inkomsten van de provincie in de toekomst zal afromen'. In 2009 zijn diverse provincies rijk geworden dankzij de verkoop van hun aandelen in de energiebedrijven Essent en Nuon.

14 maart 2015

Tweederde van de volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten is bang dat Den Haag een graai zal doen in de kas van de provincies. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van de Volkskrant, dat zaterdag werd gepubliceerd.

Rijke provincies
Liefst 66 procent van de Statenleden 'vreest dat de rijksoverheid de inkomsten van de provincie in de toekomst zal afromen'. In 2009 zijn diverse provincies rijk geworden dankzij de verkoop van hun aandelen in de energiebedrijven Essent en Nuon. Koploper is Gelderland, dat in één klap bijna 5 miljard euro binnenhaalde, gevolgd door Noord-Brabant (3 miljard) en Overijssel (2 miljard). Ook Limburg, Noord-Holland en Friesland profiteerden flink: elk zo'n 1,5 miljard euro.

Contrast 

Die rijkdom staat in schril contrast met de povere financiële situatie bij de rijksoverheid, die jarenlang zwaar heeft moeten bezuinigen. Eind 2013 gaven alle provincies volgens de Volkskrant gezamenlijk 7,4 miljard euro uit, terwijl ze ruim twee keer zo veel op de bank hadden staan: 16,6 miljard euro. Regelmatig laten Haagse politici hun oog vallen op de miljarden van de provincies. Onlangs riep D66-leider Alexander Pechtold de provincies nog op het geld niet op te potten, maar te investeren in economie en werkgelegenheid, stelt het dagblad.
 

Meegesnoept

De vrees van de meeste Statenleden vloeit ook voort uit het feit dat het Rijk de afgelopen jaren al heeft meegesnoept uit de provinciale geldpotten. In 2011 is het Provinciefonds grondig gereorganiseerd. Niet alleen is het fonds met 300 miljoen euro gekort, ook de verdeelsleutel is gewijzigd, waardoor rijke provincies veel minder krijgen uitgekeerd. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bertus
Laat het Rijk die miljarden op de provinciale rekeningen maar opeisen. Nu is het dood geld. Statenleden ontbreekt het aan creativiteit en ideeen om het een zinvolle bestemming te geven. Sterker, ze verhogen doodleuk de provinciale opcenten, zodat het vermogen nog meer wordt. Provincies heffen, zou ook prima zijn. Kan het geld direct weer terug naar de samenleving.
R.T. van Baarlen / adviseur arbeidsrecht en sociale zekerheid
Het provinciale overschot van 16,6 miljard euro zou een enorm positieve bijdrage aan het economisch herstel van werkgevers en werknemers in Nederland kunnen leveren, waarbij dat gedeeltelijk kan worden ingezet voor de herziening van het Belastingstelsel.

Statenleden moeten niet vrezen maar worden geacht een actieve bijdrage te leveren tot een betere inzet dat dat geld dan het geld oppotten op een spaarrekening.
henk
Dit is geld van de vroegere klanten van de nuon die jarenlang teveel hebben betaald. Het niet teruggeven aan de bewoners in de provincie is diefstal.

Dat d66 uit deze pot wil stelen lijkt sterk op het graaien in de abp pot in hettijdperk lubbers.

Willem Kamps
Och, ooit is er door Ruud Lubbers een flinke greep gedaan in de tegoeden van het ABP. Daar bloeden de ambtenaren, die dat geld mede hadden opgespaard, nu al jaren voor. Dan is het opeisen van geld van de provincies een legitiemer aanpak.
Anoniem
Ik voorzie dat als dit geld bij de Provincies wordt weggenomen door het Rijk, dat dan alleen weer de Randstad daarvan profiteert. Daar zal het geld naar toe gaan, terwijl het er grotendeels niet vandaan komt. Als inwoner van Gelderland ben ik dus mordicus tegen. Laat onverlet dat ik graag zou zien dat deze Provincies met geld hier iets mee zouden doen dat ten goede komt aan de inwoners. Ik denk bijvoorbeeld aan bevordering van werkgelegenheid. Dat is in veel van de genoemde Provincies een groot probleem. Let wel: men kan het geld maar één keer uitgeven, dus voorzichtigheid is geboden.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Opvallend dat PS nu kennelijk wel een vooruitziende blik heeft als het gaat om het mogelijk kwijt raken van het spaarpotje. Die visie ontbreekt als het gaat om het verbeteren van de regionale economie binnen de provincie of het opheffen van verkeersknooppunten. Dan gaat men liever eerst een paar jaar soebatten met het ministerie. Stop die overschotten in de eigen provincie. Dan komen ze tenminste ten goede aan degenen die hebben bij gedragen aan het spaarpotje en blijf je weg uit de handen van de grijpgrage zakkenrollers uit het kabinet.
henk bongers / burger
Provincies zijn een extra laag die nergens voor nodig zijn. Schaf die laag af en vorm samen met de waterschappen een laag die duidelijke taken heeft waarover niet van inhoud en invulling kan worden afgeweken.

Advertentie