Advertentie
financiën / Nieuws

Spies stelt woningtelling nieuwe BAG jaar uit

Minister Spies heeft besloten om pas in 2014 gebruik te maken van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) in het gemeente- en provinciefonds.

03 mei 2012

Pas in 2014 wordt voor het gemeentefonds en het provinciefonds gebruik gemaakt van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Dat maakte minister Spies van Binnenlandse Zaken bekend.

Recreatiewoningen
Daarmee krijgen gemeenten en provincies een jaar uitstel van deze nieuwe manier van woningen tellen. Een aantal gemeenten vreesde dat invoering in 2013 tot grote financiële nadelen zou leiden. Gemeenten zijn voor de hoogte van de uitkering uit het gemeentefonds mede afhankelijk van het aantal woningen. De nieuwe telmethode kent een andere definitie van het aantal woonruimten. Daardoor worden bijvoorbeeld recreatiewoningen in de meeste gevallen niet meer als woonruimte meegeteld. Het ministerie erkent de financiële nadelen en heeft de Kerngroep samenwerkende gemeenten BAG een brief met een bevestiging van de uitkomst van het onderlinge gesprek gestuurd.

Tijdelijke oplossing
De minister gaat de invoering van de BAG in het gemeentefonds koppelen aan de lopende herijking van het gemeentefonds. Bij die herijking zal gebruik worden gemaakt van de nieuwe woninggegevens op basis van de BAG. Gemeenten worden bij het traject van de herijking betrokken. Voor 2013 komt Spies de gemeenten tegemoet met een tijdelijke oplossing. In dat jaar wordt bij de verdeling uitgegaan van het aantal woonruimten per 1 januari 2012 volgens de bestaande definitie, waarna dit aantal wordt vermeerderd met de groei van het aantal woonruimten in 2011. De aanpak moet ertoe leiden dat onbedoelde financiële nadelen tot een minimum worden beperkt.

Provinciefonds
De nieuwe woningtelling heeft dus ook gevolgen voor het provinciefonds. De minister heeft in overleg met de provincies besloten om ook het gebruik van de BAG in het provinciefonds uit te stellen tot 2014. Spies zal de medeoverheden in de meicirculaire van het gemeente- en provinciefonds nader informeren.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kitty
Waarmee weer blijkt dat de PVV onze regering anderhalf jaar gegijzeld heeft gehouden en de ministers nu pas beleid gaan voeren met gezond verstand.

Al moet ik zeggen dat ik niet op het CDA ga stemmen als mevrouw Spies of meneer Buma lijsttrekker worden. Ze zouden zo wéér met de PVV in zee gaan!
Ed Stevenhagen / Analist
Bij OCW/DUO heb ik moeten adviseren geen gebruik te maken van de BAG. Ook hier ging het om de uitvoering van een bekostigingsregeling. Een steekproef in de gemeenten Den Haag en Zoetermeer leidde tot de conclusie dat de BAG onvolledig en onbetrouwbaar is.

De gemeente Zoetermeer maakt het heel bont. Het gebouw en adres van OCW>DUO is onvindbaar en de postcode huisnummer dus ongeldig. Een nieuwbouw van Erasmuscollege nooit opgevoerd. Een andere school met sloopbestemming en een woonfunctie die thuishoorde bij een woning 5 km verder in een andere wijk Een muziekschool met een oppervlakte van 9 m2. Een schuur met een oppervlakte van 999999 m2. Monumentale huizen die gesloopt zijn met een recente bouwvergunning. Een school met winkelfuncties van een straat verder. En dit is maar een greep uit één gemeente (Zoetermeer). Verder > 10% van de adressen niet te geocoderen. Ik vond het maar BAGger.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@ Kitty. Hoewel de PVV bagger is heeft deze bagger er niets mee te maken. De discussie over Spies/Buma moet natuurlijk wel zuiver worden gevoerd.
Advertentie