of 60715 LinkedIn

SP wil miljard euro extra voor gemeenten

De SP wil voor komend jaar een miljard euro extra vrij maken voor gemeenten. Een amendement hiertoe hebben de SP-Kamerleden Ronald van Raak en Maarten Hijink dinsdag ingediend bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken.

De SP wil een miljard euro extra vrij maken voor gemeenten in 2020. Met het extra geld hoopt de SP dat gemeenten minder hoeven te bezuinigen op bijvoorbeeld de jeugdzorg, daklozenopvang en publieke voorzieningen. Een amendement hiertoe hebben de SP-Kamerleden Ronald van Raak en Maarten Hijink dinsdag ingediend bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken.

Onderuitputting

Gemeenten hebben het zwaar te verduren, zo vindt de SP. De nadelige gevolgen van de trap-op-trap-af systematiek speelt gemeenten parten. Als het rijk minder geld uitgeeft, krijgen gemeenten ook minder geld. Vorig jaar besteedde het rijk zo'n 16 miljard minder dan was begroot; daarvan plukken gemeenten de zure vruchten.

 

Opschalingskorting

Ook de opschalingskorting pakt nadelig voor gemeenten uit. Vanwege de aanvankelijk voorgenomen grootschalige herindelingen boekte het (vorige) kabinet alvast de zogeheten opschalingskorting in. De verplichting om gemeenten van 100.000 inwoners en meer te vormen, is al lang in de prullenbak verdwenen, maar de opschalingskorting bleef.

 

Begrotingsoverschot

De bezuinigingen die het rijk op onder meer de jeugdzorg en de Wmo heeft doorgevoerd is de derde reden waarom de SP pleit voor een miljard euro extra voor gemeenten. De dekking moet komen uit het begrotingsoverschot van het rijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bertduss (Luis) op
Dat maakt net de korting van € 975 miljoen op de apparaatskosten goed...
Door S.M. van Geel (Toezichthouder Zorg) op
In de organisaties in de care sectoren van (jeugd) zorg en welzijn is met de focus op toegang ,effectiviteit en good governance van klant t/m bestuurders van instellingen veel te verdienen voor gemeenten. Dus een plan raden van toezicht hier op toe te laten zien kan zo tot wet worden gemaakt met een bezuinigingsbedrag eraan. Welke politieke partij durft dat aan? DE SP DUS NIET en stelt een oplossing voor om kiezers te trekken
Door Johan (Ambtenaar) op
Heel goed van de SP.
En nu nog met de poten afblijven van gemeentelijke verantwoordelijkheden... respecteer de gemeentelijke autonomie !

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners