Advertentie
financiën / Nieuws

Sociale woningbouw mogelijk door goedkopere grond

De Rotterdamse woningcorporatie Woonbron heeft een goedkopere manier gevonden om de gewilde sociale eengezinswoningen te bouwen.

13 januari 2014

De Rotterdamse woningcorporatie Woonbron heeft een goedkopere manier gevonden om de gewilde sociale eengezinswoningen te bouwen. De winst wordt vooral behaald in lagere bouwkosten en door goedkopere bouwgrond van de gemeente te verkrijgen.

Impuls
Dat verklaarde Woonbron maandag bij een presentatie over de plannen. Woonbron wil de komende 10 jaar ongeveer 450 van deze eengezinswoningen voor het sociale huursegment in Rotterdam en Dordrecht bouwen, en mogelijk ook in Delft. De kosten hiervoor zijn nu wel terug te verdienen. Bovendien krijgt op deze manier de woningbouwmarkt weer een impuls en wordt de schaarste van deze woningen aangepakt, stelt Woonbron.

Woningmarkt weer op gang
Het idee van de goedkopere sociale eengezinswoningen wil Woonbron gaan delen met andere corporaties in het land, zodat ook die weer het bouwen van eengezinswoningen in Nederland op gang kunnen brengen. In het verleden konden woningbouwcorporaties de investeringen in eengezinswoningen niet terugverdienen. Er kan nu goedkoper worden geïnvesteerd in grond en bouwkosten omdat er afspraken zijn gemaakt met de gemeente Rotterdam, bouwers en binnenkort ook met nutsbedrijven. Woonbron hoopt de afspraken met Rotterdam ook snel met de gemeente Dordrecht te maken.

Goedkopere bouwgrond
Rotterdam biedt goedkopere bouwgrond aan, de aannemers werken met standaardsysteemwoningen en de nutsbedrijven wordt gevraagd de aanlegkosten van de nutsvoorzieningen te drukken. ,,De kosten van de architect zijn verwerkt in de kostprijs en door standaardisatie ook een stuk lager dan traditioneel het geval is’’, zegt bestuursvoorzitter Bert Wijbenga van Woonbron.

Eerst verhuur, dan verkoop
De huizen worden voor een bepaalde periode door Woonbron verhuurd. Daarna gaan ze in de verkoop. Het verschil tussen de commerciële en sociale, ofwel goedkopere, grondprijs wordt dan pas tussen de gemeente en Woonbron verrekend.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

a.a. smits
Het venijn zit ook hier in de staart: het verschil tussen commerciele en sociale grondprijs later verrekenen met (indirect) de koper.

Zou iemand, die jarenlang in een woning woonde voor €600 aan huur echt zo gek zijn om die (minimum)woning te kopen en dan €1000 aan hypotheek gaan neertellen?

Dan moet je echt nog wel een andere financiele truc uithalen, lijkt me.

Maar het is het proberen waard.

Het zou meer helpen als je de grondprijs gewoon wettelijk vastlegt; uiteindelijk is de meeste grond gewoon van ons allemaal.

Gemeenten hebben jarenlang geprofiteerd van de lucht die er in die prijzen zat en zit. Wat zeg ik? Het is bijna allemaal lucht.

Nu gemeenten toch bezig zijn om de fictieve overwaarde af te boeken is dat een uitgelezen kans.

Bij wettelijke maximumprijzen gaan de heren speculanten eindelijk ook eens meebetalen aan wat ze mede hebben veroorzaakt.
Advertentie