of 59854 LinkedIn

Sober VNG-congres

Het VNG jaarcongres kost dit jaar veel minder dan vorig jaar: koffie uit een bekertje en de boterhammetjes uit een lunchbox.

Het jaarcongres van de VNG volgende week in Zwolle ziet er een stuk soberder uit dan het luxueuze jubileumfeest in Den Haag vorig jaar. De bestuurders nuttigen de lunch uit een broodtrommeltje en de koffie uit een papieren beker.

Goedkoper en inhoudelijker
Had Den Haag vorig jaar zes ton over voor het jubileumcongres, Zwolle doet het met een kwart van dat bedrag. De kosten van het jubileumcongres leidden een jaar geleden tot verontwaardigde reacties onder leden van de VNG. De entree bedroeg 795 euro en swingen op de Golden Earring nog eens 47,50 euro extra. Tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering van half oktober vorig jaar besloten de VNG-leden dat het jaarcongres goedkoper en inhoudelijker moest.

 

Koffietanks

Ton Crépin van het organiserende VNG-congresbureau schat zijn totale kosten dit jaar op 1,2 miljoen, ongeveer de helft van wat hij normaal kwijt is. Voor het eerst is het gehele congres papierloos. Er zijn geen gedrukte uitnodigingen verstuurd. Het programmaboekje is eveneens alleen digitaal beschikbaar, in de vorm van een app. De ontvangst op de beursvloer is sober. Studenten wandelen rond met koffietanks. De aparte lunchzaal maakt plaats voor een lunchbox die bij cateringuitgiftepunten is af te halen.

 

Crisis

Hoeveel het congresbureau overhoudt aan het congres is nog onduidelijk. Naast de lagere deelnamekosten verdient het ook minder aan sponsors en standhouders. 'We merken dat in het bedrijfsleven de crisis heeft toegeslagen', zegt Crépin. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle ziet dat het aantal inschrijvingen achterblijft bij voorgaande edities. Hij denkt dat dit vooral komt doordat gemeenten kleinere delegaties sturen. Daarnaast zijn er minder deelnemers die zich voor beide dagen inschrijven.

 

Eerdmans

Wie er in ieder geval niet bij zal zijn is wethouder Joost Eerdmans van Capelle aan den IJssel. 'Ik vind het nog steeds een buitensporig duur netwerkfeestje', zegt hij. 'We verhogen de ozb, we bezuinigen op voorzieningen, maar voor onszelf organiseren we van andermans belastingcentjes wel zo'n festijn. Daar wil ik absoluut niets mee te maken hebben.'

Overdrijven
Burgemeester Meijer heeft niets tegen een discussie over de kosten, maar overdrijven is volgens hem ook een vak. 'Ik vind de netwerkfunctie van het jaarcongres van groot belang. Het is gezellig en het is functioneel. Dat moet zo blijven.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Thij Lamers (belastingbetaler in Nederland) op
Ik vind het, zeker in deze tijd, te gek dat wij moeten meebetalen aan de genoegens van de door ons betaalde bestuurders; De gebruikelijke veelal inhoudsloze dikdoenerij.voert nog steeds hoogtij.
Het is bekend dat dergelijke bijeenkomsten voornamelijk persoonlijk gewin geven, laat de deelnemers het dan ook uit eigen zak betalen.
Dat moet ik ook.
Thij Lamers

Door Jan op
En nu nog het vóór, tijdens en na het congres logeren in dure hotels op kosten van de belastingbetaler afschaffen (ze betalen het maar van hun riante vaste onkostenvergoeding) en dan zijn we een beetje waar we wezen moeten.
Door M (CDA-lid) op
Goed voorbeeld doet goed volgen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners