Advertentie
financiën / Nieuws

Sneller betalen

De minister-president meldde eind vorig jaar dat de overheid sneller haar rekeningen moet betalen. Het MKB merkt daar nog weinig van. Dat verandert wellicht als overheden het voorbeeld van de provincie Limburg volgen. Gedeputeerde Herman Vrehen heeft besloten om alle rekeningen binnen veertien dagen te betalen.

23 januari 2009

Vanwaar die voortvarendheid?
Van MKB-Limburg hebben we begrepen dat vijftien procent van de MKB’ers in de problemen komt door te laat betalende overheden. Dat willen we niet. Wij vonden dat we in deze barre tijden het goede voorbeeld moeten geven door veertien dagen na factuurdatum te betalen. Volgens MKB-Nederland zijn we daarmee de eerste in Nederland. Zo moeilijk is het niet om rekeningen sneller te betalen. Op het moment dat opdrachten verstrekt worden moet duidelijk zijn wat er betaald zal worden en uit welk potje. Dat hoef je niet allemaal uit te dokteren als de rekening binnenkomt.

 

Was het gemakkelijk om zo’n beslissing te nemen?
Binnen drie weken na het besluit kon de snellere betaling worden ingevoerd. De macht der gewoonte leidt snel tot reacties als ‘gaat dat niet ten koste van de zorgvuldigheid?’ Maar ik ben ervan overtuigd dat snelheid en zorgvuldigheid in het betalingsproces heel goed samengaan. Natuurlijk betaal je niet binnen twee weken als er zware twijfels zijn en als we niet akkoord gaan met het geleverde product of het in rekening gebrachte bedrag. Maar dat speelt heel weinig. Wat speelt is dat procedures met hun eigen stempeltjes zijn ingesleten en dat iedereen zijn eigen termijnen hanteert. Waar het om gaat, is dat je zorgvuldig bent als je een opdracht verstrekt. Is er dekking, uit welk budget komt het geld? Dat kun je doordrukken naar de concernadministratie. Vakantie van een medewerker mag geen excuus zijn voor te late betaling.

 

Limburg loopt nu wel rente mis.
Sommige bedrijven doen een maand over een betaling om zo het rentevoordeel op te strijken, maar dat hoort niet bij de overheid. Rentevoordeel mag niet ten koste gaan van ondernemers die voor de werkgelegenheid zorgen. Een minimumtermijn voor betalingen om rente te vangen ten koste van ondernemers is nooit beleid geweest. Wij hebben ook geen rentevoordeel begroot.

 

Zal goed voorbeeld goed doen volgen?
Ik hoop het. We hebben ook een beroep gedaan op gemeenten in deze provincie om ons voorbeeld te volgen. De rest van het land zou dat ook moeten doen. Overheden nemen allerlei maatregelen om de kredietcrisis te lijf te gaan en dan zou het al te gek zijn als wij door onze trage betalingen zouden bijdragen aan stagnatie van de regionale economie.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie