Advertentie
financiën / Nieuws

Slijters doen aangifte tegen VNG

De brancheorganisatie voor slijters doet aangifte tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De slijters vinden dat de VNG zich schuldig maakt aan opzettelijke uitlokking van overtreding van de Drank- en Horecawet.

13 april 2016

De brancheorganisatie voor slijters doet aangifte tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De slijters vinden dat de VNG zich schuldig maakt aan opzettelijke uitlokking van overtreding 
van de Drank- en Horecawet.

Mengvormen
De VNG heeft momenteel een pilot lopen, waarin gemeenten en ondernemers mengvormen tussen winkels en horeca onderzoeken. Hierbij mogen winkels ook alcohol schenken of verkopen en proeverijen organiseren, terwijl horecazaken producten mogen verkopen. Dat is wettelijk nu nog verboden. De pilot loopt voor een periode van 1 jaar. De afgelopen maanden heeft de VNG ondernemers en gemeenten opgeroepen zich te melden voor mogelijke experimenten. De SlijtersUnie meent dat de VNG daarmee gemeenten en ondernemers oproept om bewust de regels te overtreden.

Toezicht
Sinds 2013 is het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet gedecentraliseerd naar de gemeenten. De VNG stelt dat ondernemers meer ruimte willen om de consument een totaalbeleving te bieden. De Drank- en Horecawet biedt die ruimte echter niet. Staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft de VNG dan ook met klem verzocht om de plannen en communicatie over de pilot alsnog in overeenstemming te brengen met de DHW. Volgens Van Rijn mag er alleen worden geëxperimenteerd wanneer dit binnen de kaders van de wet blijft. 


Harde weg
Ook de rechtbank in Zwolle zette onlangs een streep door een experiment met mengvormen van winkelen en horeca. De Zwolse bvoekhandel Waanders verkocht in het kader van het experiment wijn aan bezoekers. De rechter oordeelde dat dit in strijd was met de wet. De SlijtersUnie ziet in deze uitspraak een ondersteuning van haar strijd tegen winkels die zonder vergunning drank verkopen. Ron Andes, voorzitter SlijtersUnie: 'Alcohol leent zich niet voor experimenten. Wanneer de VNG niet bereid is te luisteren naar de door bestuur en rechtspraak aangereikte argumenten, dan rest nog slechts de harde weg.'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De VNG en het ministerie van volksgezondheid hebben kennelijk nog nooit van samenwerking en beleidsafstemming gehoord.
Paul / projectleider
In mijn zuipkeet kan ik al lange mooie van de vrachtwagen gevallen producten kopen...wat doen die gemeentes moeilijk...
Hannes Haganum / kritisch lezer
Doe eens een wijnproeverij bij de Sociale Dienst .....



Mooi streekbier voor er van houdt...



en biologische Halal sappen voor de andersdenkenden



Dan wordt het een stuk gezelliger....



===============



Of een praktijkcursus 'verantwoord alcoholgebruik" bij Jeugd en Gezin... Leer proeven in plaats van zuipen en naar binnen gieten !! Heel nuttig, ga maar eens bij een traditionele Italiaanse of Portugese familie langs..
Advertentie