of 63946 LinkedIn

Situatie pensioenfondsen verbetert wederom

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De situatie van de pensioenfondsen is in het tweede kwartaal weer verbeterd. Ambtenarenpensioenfonds ABP meldt dat de kans op pensioenverlaging klein is. Indexatie is echter nog ver weg. De grootste risico's zijn volgens het fonds een heropleving van de pandemie en het te snel terugdraaien van de steunmaatregelen.

Verplichtingen stijgen licht

Het vermogen van ABP groeide in het tweede kwartaal van 499 miljard naar 523 miljard euro, een rendement van 4,6 procent. De rekenrente, waarmee de verplichtingen van pensioenfondsen worden berekend, steeg licht. Het betekent dat de verplichtingen van ABP toenamen van 497 miljard naar 500 miljard euro. Dat geeft een actuele dekkingsgraad van 104,5 procent.

 

Gedeeltelijke indexatie

ABP zit daarmee ruim boven de kritische ondergrens voor pensioenverlaging. Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) verlaagde die naar 90 procent in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel. Maar voor gedeeltelijke indexatie moet de beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde actuele dekkingsgraad over twaalf maanden, boven de 110 procent zijn. De beleidsdekkingsgraad van ABP steeg in het tweede kwartaal van 89,9 naar 94,6 procent.

 

Belangrijkste risico's

‘Het voortdurende herstel op financiële markten heeft de financiële positie van het fonds verder verbeterd’, laat ABP weten. Net als na het eerste kwartaal laat het fonds weten dat het belangrijkste risico, naast een heropleving van de pandemie, het snelle terugdraaien van monetaire steun zou zijn. ‘Een dergelijke stap zou aandelenmarkten harder raken dan de waarde van de verplichtingen, en dus de financiële positie van het fonds verzwakken.’

 

* 'de belangrijkste redenen voor verandering van het beschikbaar vermogen zijn behaald beleggingsrendement, premies en uitkeringen.' Bron: ABP

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het indexatieprobleem voor de pensioenfondsen zit bepaald niet in de omvang van het vermogen, maar in de al jaren achterhaalde wettelijke verplichting om de dekkingsgraad voor toekomstige verplichtingen van pensioenen op een achterlijke manier te berekenen. De rendementen van verreweg de meeste fondsen liggen al ca. 20 jaar op een niveau van gemiddeld ca. 7% en voor de toekomstige verplichtingen moet met een percentage van 0,1% worden gerekend. Pensioenfondsen moeten zich op deze wijze arm rekenen, terwijl het geld tegen de plinten klotst. Wanneer gaat het verstand bij de Overheid zegevieren?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners