Advertentie
financiën / Nieuws

'Schrappen kunst langs de weg levert miljoenen op'

De Gelderse ChristenUnie kijkt al wat langer naar de provinciale 1%-regeling voor kunst langs de weg. Een van de pijnpunten is het hoge onderhoudsbudget, dat voor sommige kunstwerken nodig blijkt. Daarom wil de ChristenUnie graag ‘de vinger aan de pols houden als het gaat om de kaders en criteria’.

23 februari 2011
De Gelderse ChristenUnie wil de provinciale 1%-regeling voor kunstwerken bij aanleg van provinciale wegen schrappen. Dat zou volgens lijsttrekker Pieter Plug in de periode tot 2018 drie miljoen euro opleveren.
Eenvoudige bezuiniging
‘In de provinciale meerjarenprogramma heeft de provincie een investeringsbudget van ruim 300 miljoen euro voor wegen gepland. Het schrappen van de 1% regeling levert in dus een besparing op van 3 miljoen euro incidenteel’, zegt de Gelderse lijsttrekker Pieter Plug van de ChristenUnie. Volgens hem is het ‘in deze tijden van bezuinigingen en heroverwegingen’ een relatief eenvoudige bezuiniging. ‘En als je ziet dat de provincie er ook bezuinigt op bijvoorbeeld de uitgaven voor een hospice, dan vind ik het niet gek dat we dit ook doen.’


Artistiek
De Gelderse ChristenUnie kijkt al wat langer naar de provinciale 1%-regeling voor kunst langs de weg. Een van de pijnpunten is het hoge onderhoudsbudget, dat voor sommige kunstwerken nodig blijkt. Daarom wil de ChristenUnie graag ‘de vinger aan de pols houden als het gaat om de kaders en criteria’.

'Lelijk stuk roest'
Ook lijkt de maatschappelijke verontwaardiging over bepaalde kunstwerken mee te spelen. Zo merkt de partij op dat in de gemeente Barneveld ‘al eerder ophef ontstond’ over een geplaatst kunstwerk. ‘Inwoners van Barneveld beoordelen het kunstwerk via ingezonden brieven in de plaatslelijke krant als "walgelijk", "Oud IJzer", "Lelijk stuk roest" en dergelijke, en zagen graag het liefst dat het € 84.000,- kostende kunstwerk weer door de provincie werd opgehaald.’

Artistieke vrijheid
Toch wil de ChristenUnie niet wil tornen aan de artistieke vrijheid van dergelijke kunstwerken, benadrukt Plug. ‘Wij respecteren de artistieke vrijheid van kunstenaars, simpelweg omdat wij als politici geen verstand hebben van die artistieke kwaliteiten. Dat laten wij graag aan de kunstenaars over.’

Provincie
De provincie kon dinsdag niet zeggen of de beoogde bezuiniging van drie miljoen euro inderdaad behaald kon worden door de afschaffing van de provinciale 1%-regeling.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Uit het hart gegrepen. Eindelijk afschaffing van deze gesubsidieerde hobbyisten. Als er echt behoefte aan kunst is dan kunnen ze het ook verkopen op de vrije markt en hoeven deze "kunstenaars" niet naar de overheden te kijken om hun "rommel" te slijten.
Wieweet
Prima idee, het heeft toch geen meerwaarde al die rommel langs de kant van de weg.
Willem / AS
Het lijkt me beter iets aan de oerlelijke bedrijfsterreinen langs dezelfde provinciale wegen te doen. Huur de kunstenaars in om de meest afzichtelijke en wanstaltige panden op te kalefateren. Iedereen blij.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
@ Willem de zelfbenoemde weldenker: Oerlelijke bedrijfsterreinen of oerlelijke kunstwerken. Het is me om het even, als wij het maar niet hoeven te betalen.
Willem / AS
@broadcaster, oersaaie gemeenteambtenaar. Weer de Hollandse kruideniersmentaliteit. Eet je één boterham minder vanwege de kunst in de openbare ruimte? Je zit thuis zeker achter je geraniums, met een fletse kopie van Dorus Rijker of het huilende jongetje aan de muur. Jouw goedkope idee van kunst. Veel plezier!
bonceur
De overheid heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de openbare ruimte en bijbehorende kunst op waardig peil te houden en dat mag best iets kosten.
Bovendien benoemt de overheid haar eigen randvoorwaarden en dus kwaliteit.
Niet ieder kunstwerk zal de gemiddelde nederlander ontroeren. Maar geldt dat ook niet voor de lantaarnpaal. Er zijn namelijk ook mooie en lelijke lantaarpalen!
Arnold / gemeentemabtenaar
@bonceur: Als er bezuinigt moet worden dan doe ik dat liever op kunst dan op lantaarnpalen (veiligheid). Het is maar net wat je belangrijk vind. Kunst is geen noodzaak tot overleven, maar een behandeling in het ziekenhuis bijvoorbeeld wel. Als je kunst echt zo belangrijk vind dan koop je dat maar zelf, maar niet van de schaarse belastingcenten waar ook levensreddende uitgaven mee kunnen worden gedaan.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
@ Willem, inmiddels bevorderd tot ruimdenker: Krijgt een beetje tegengas en slaat meteen op tilt. Dat getuigt natuurlijk van een enorme ruimdenkendheid.
Advertentie