Advertentie
financiën / Nieuws

Samenwerking in afvalwaterketen bespaart 380 miljoen

De gezamenlijke gemeenten kunnen in 2020 tot 380 miljoen per jaar besparen door in de afvalwaterketen betere samen te werken met de buurgemeenten en met de waterschappen. De totale kosten voor de zuivering en afvoer van het afval water zullen desondanks met 600 miljoen oplopen.

09 november 2010

Minder meer
Dat heeft de VNG berekend op basis van onder meer nieuwe benchmarks, waarbij de kosten van rioolbeheer en waterzuivering in kaart werden gebracht.  De oplopende kosten komen voort uit geplande vervanging van het rioolstelsel en verbetering van de waterkwaliteit. Dit moet wegens verscherpte Europese richtlijnen. Volgens de VNG is de samenwerking dus nodig om de ‘kosten minder meer te laten stijgen’.

Betere afstemming
Woordvoerster Asha Khoenkhoen van de vereniging stelt dat de besparing niet van boven af is opgelegd, maar een doelstelling is die ‘overigens wel gehaald zal worden, zo verwachten we’. Het gaat om een betere afstemming tussen de gemeenten onderling en het waterschap. ‘Als we in het buitengebied een nieuw riool aanleggen kan het waterschap gelijk zijn taken uitvoeren en kan de weg gelijk geasfalteerd worden, zodat de boel niet twee keer open hoeft. ‘

Visie
Belangrijke winst ligt in een gezamenlijke visie die door gemeenten en waterschappen per gebied kan worden ontwikkeld. We willen voorkomen dat de een dingen doet die de ander later eventueel schade oplevert, vat Khoenkhoen de gedachte samen. Gemeenten en schap hebben beide hun verantwoordelijkheid, maar door overleg kunnen we veel taken op elkaar afstemmen’.

Dikke buizen
Ook op de omvang van het riool is flink te besparen. ‘Door betere meettechnieken kunnen we zo wie zo beter bepalen welke investeringen werkelijk nodig zijn. We kunnen tegenwoordig precies bepalen hoe dik de buizen moeten zijn. Vroeger namen we vaak het zekere voor het onzekere en legden we bij twijfel al snel een te grote buis. Investeren in dure overcapaciteit is nu niet meer nodig’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie