Advertentie
financiën / Nieuws

Samen de trap af met het rijk

Binnenlands Bestuur zet op een rij wat rijksbezuinigingen van respectievelijk 7, 13, 16 en 28 miljard euro betekenen voor de ontwikkeling van de algemene uitkering van gemeenten.

12 september 2012

Nadat de kiezer vandaag heeft gesproken, mag een nieuw kabinet aan het bezuinigen slaan. Op basis van doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) liggen diverse bezuinigingsscenario’s klaar, tussen de 7 en 28 miljard euro. 

Wat kost het de gemeente?
Daarbij geldt de stelregel dat hoe minder het rijk uitgeeft, des te meer gemeenten (en provincies) daar last van hebben. Pauw, een bureau dat is gespecialiseerd in het gemeentefonds, zet voor Binnenlands Bestuur op een rij wat rijksbezuinigingen van respectievelijk 7, 13, 16 en 28 miljard euro de komende jaren betekenen voor de ontwikkeling van de algemene uitkering van een doorsnee gemeente van 40.000 inwoners. 

16 miljard meest realistisch
Uitgangspunt bij de berekening is de aanname dat de helft van de netto gecorrigeerde rijksuitgaven bepalend is voor wat gemeenten uit het gemeentefonds krijgen. Ook is rekening gehouden met het tempo waarmee de bezuinigingen naar verwachting over de jaren (kunnen) worden gespreid. Doorgaans is het ‘eerst het zuur en dan het zoet.’ Vanwege tijdsgebrek zal het met de uitgavenverlaging in 2013 niet zo’n vaart lopen. Het meest realistische tempo lijkt daarom: 20-40-20-10-10 procent. Pauw-directeur Dirk Jans acht een bezuiniging van 16 miljard euro in coalitieland Nederland het meest realistisch.

Krimp gemeentefonds

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie