of 59082 LinkedIn

Ruim 300 miljoen verspild aan inefficiënt gebruik vastgoed

Gemeenten zouden in totaal zo'n 180 miljoen op de exploitatiekosten kunnen bezuinigen. Daarnaast verhuren gemeenten hun commerciële vastgoed, waaronder woningen en winkels, volgens de onderzoekers van de TU Delft niet tegen marktprijzen.
3 reacties

De ruim 400 Nederlandse gemeenten verspillen jaarlijks tussen de 300 en 400 miljoen euro door amateuristisch en inefficiënt gebruik van hun vastgoed. Zo gaan gemeenten niet op een goede manier om met gas, licht en water en met onderhoud van gebouwen. Dat staat in een onderzoeksrapport van de Technische Universiteit Delft, waar het tv-programma Nieuwsuur maandagavond over bericht.

Verhuren onder marktprijs

Gemeenten zouden in totaal zo'n 180 miljoen op de exploitatiekosten kunnen bezuinigen. Daarnaast verhuren gemeenten hun commerciële vastgoed, waaronder woningen en winkels, volgens de onderzoekers van de TU Delft niet tegen marktprijzen. Gemeenten laten zo onnodig geld liggen, want met het commerciëler verhuren van gebouwen zou zeker 100 miljoen aan extra inkomsten kunnen worden binnengehaald.


70 miljoen per jaar
Gemeenten weten vaak niet wat ze aan vastgoed bezitten. Amsterdam bijvoorbeeld dacht 1000 gebouwen in eigendom te hebben, maar het blijken er 2300 te zijn. Wanneer schoolgebouwen, wijk- en buurthuizen beter gebruikt zouden worden, kan dat landelijk op jaarbasis 70 miljoen euro opleveren. Nu blijven deze gebouwen vaak dagdelen ongebruikt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos Derckx (adm) op
Zoals de andere schrijver al stelt. Economen kunnen kritische opmerkingen maken nadat de gemeentes hun werk hebben gedaan. Dit amateuristisch noemen duidt slechts op betweterigheid doch niet op kunde en kennis. Dat je schoolgebouwen beter kunt gebruiken als nu is al jaren bekend en oud nieuws, alleen de verzekeringen zijn daar vaak spelbreker, verhuur van klasruimtes na schooltijd woor welk doel dan ook brengen ook extra kosten mee afhankelijk van hoe het andere gebruik een ruimte gebruikt en achterlaat. Soms is de schade groter.
Door Ruud Grondel (Wethouder) op
Sorry voor de spelfouten, eigenwijze spellingscontrole.
Door Ruud Grondel (Wethouder) op
Zucht, weer zo'n algemeen verhaal van stuurlui aan wal.
Wat is marktconform nog in deze crisis met enorme leegstand.
In ieder geval is maatschappelijk vastgoed marktconform gaan verhiren, wat wij hebben gedaan, geen winstmakend, want de meerkosten subsidieer je weer weg, als het echt om een maatschappelijk doel gaat tenminste.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners