Advertentie
financiën / Nieuws

Rotterdam-Zuid heeft miljarden nodig

Dat zegt burgemeester Aboutaleb. Maar ook de burgers zullen aan de slag moeten om hun wijk leefbaarder te maken.

27 januari 2013

Er zijn de komende 20 jaar nog zeker enkele miljarden euro's nodig om Rotterdam-Zuid er weer bovenop te helpen. Dat geld moet komen van het Rijk, de gemeente en maatschappelijke partijen.

Burgertop

Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam tijdens een zogeheten burgertop waar meer dan 1000 bewoners van het gebied spraken over hun toekomst op Zuid. De onderwerpen waren scholing en werkgelegenheid. Vooral dat laatste is volgens de burgemeester een zaak waar ook ouders en de jongeren hun verantwoordelijkheid in moeten nemen.


Stoepje schoonvegen
,,Wie alleen maar tot 10 uur op bed wil blijven liggen en niet om 6 uur wil opstaan om te gaan werken, kan een schop onder zijn achterste krijgen'', waarmee Aboutaleb maar duidelijk maakte dat de toekomst van Rotterdam-Zuid niet alleen een zaak is van het Rijk, gemeenten en maatschappelijke instellingen, maar vooral ook van de mensen zelf. ,,Je kunt klagen over de hoeveelheid sneeuw in de straat, maar de oplossing begint bij de persoon zelf door zijn eigen stoepje schoon te vegen'', aldus Aboutaleb.

Op school afzetten

Naast de noodzakelijke miljarden om het woongebied weer 'beter te maken' op de terreinen onderwijs, werkgelegenheid en wonen, gaat het ook om het aanpassen van wetgeving. ,,En een helder optreden van instellingen. Als jongeren weigeren naar school te gaan, dan halen we ze gewoon thuis op en zetten we ze op school af. Daar hoef je geen dure organisaties voor op te tuigen die daarmee aan de gang gaan'', zei directeur Marco Pastors van het nationaal programma op Zuid.

Meer begrip bij burgers

De burgertop moet leiden tot nieuw beleid voor Zuid en waarin de bewoners een duidelijke stem hebben gehad. Het initiatief is ontstaan in België, een initiatief van schrijver David Van Reybrouck. Het vertalen van 1000 meningen in enkele actiepunten is inmiddels een beproefde, wetenschappelijke methode die ook leidt tot meer begrip bij burgers voor het ingewikkelde, bestuurlijke proces. ,,We kregen zo'n 100 jaar geleden stemrecht, nu willen we ook spreekrecht'', aldus Van Reybrouck.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

m.berkelaar
De deelgemeente Feyenoord werkt samen met een reintegratiebedrijf om bewoners aan werk te helpen. Het bedrijf is niet aangesloten bij een brancheorganisatie, heeft geen privacyreglement en geen klachtenregeling. Het bedrijf vraagt veel meer zeer persoonlijk info dat nodig is of dan toegestaan is. Wat er met die info gebeurt wil men niet zeggen. Ook moet de bewoner een verklaring ondertekenen die juridisch broddelwerk is. Tenslotte is men zelf erg vaag over de eigen competenties en ervaring en de werkwijze ("Ik zal mijn netwerk eens langsbellen voor u.") Ook de wijze waarop de deelgemeente heeft besloten met dit bedrijf te werken blijft onduidelijk.

Waarom hier geld in gepompt? Het zou zinvoller zijn geweest te werken met bewezen professionals die zicht hebben op de inzetbaarheid van individuele bewoners en het absorptievermogen van de arbeidsmarkt. Bovendien zijn professionals bereid duidelijke prestatieafspraken te maken. Bij aanbestedingen is het verder gebruikelijk te toetsen aan compententies en ervaringen van het bedrijf en de medewerkers.

Met de huidige manier van werken kost Zuid inderdaad miljarden. Geld dat in schimmige zakken lijkt te verdwijnen, zonder maatschappelijke baten.
Wilhelmien Looymans / Directeur
Als je volgend jaar verwacht van kwetsbare ouderen en mensen met een beperking op eigen kracht en inzetten van verantwoordelijkheid en zelfmanagement om hun huishoudelijke en persoonlijke zorg te regelen dan mag je zeker van gezonde jongeren en volwassenen verwachten dat ze zichtzelf oppakken en participeren in de maatschappij. Zet in op wijkgerichte initiatieven zoals vakscholen en inloopcentra voor informele zorg zoals in België.
Marianne de Zwart
Utrecht heeft ook miljarden nodig voor mensen, die geen werk hebben en bij de Voedselbank aankloppen. Voor aanpak van criminaliteit, opleidingen en werkgelenheid.
Henk van Bruggen / redacteur website voor mensen met een uitkering
Oei, oei wat zijn we weer met de bobo's bezig. Waarom bevat dit artikel geen woord over het verloop van de burgertop. Duizend mensen die in grote rust, met veel aandacht voor elkaars verhalen, zonder een wanklank over de toekomst van stadsdeel spraken. Het was zo veel indrukwekkender en belangrijker dan de uitspraken van de hoogwaardigheidsbekleders.
Frans
Kan worden voorgerekend hoeveel miljarden al in Rotterdam-Zuid zijn gestoken en wat dat heeft opgeleverd? Kortom, tijd voor evaluatie meneer de burgemeester.
P.M. de Goede
O, een paar miljard maar. Dat halen we dan toch gewoon ergens anders weg? Of anders verhogen we de belastingen.
gerrie
In Nederland verdwijnen miljarden in kansloze projecten. Bezuinig daar maar op.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Ooit een bloeiend gebied met hardwerkende Nederlanders: in de haven, de verre scheepvaart, fabrieken maar nu een soort rustoord. Goe gezegd door heer Aboutaleb: alleen, geef mij nu ook één keer € 100.000,= (da.s € 20 miljard delen door Eindhoven). Ik heb al meer dan dat ingeleverd: nu weer € 100,= netto van mijn zuurgespaarde pensioentje...Enkele reis Mediterrane streek of Eilandengroepen ergens ter wereld , ja dan is het geld redelijk besteed.
Janssen / Boekhouder
Deze 1.000 meningen, hebben deze waarschijnlijk heel aardige mensen eens nagedacht hoe zij aan die miljarden moeten komen. Of gaan zij hun probleem gewoon neerleggen in Den Haag, in de verwachting dat zij gewoon een emmer met geld krijgen?

Mocht dat zo zijn, mag ik dan als betalingbetaler dan nog inspraak in hebben? Want op deze manier zal het op de langere termijn niet goed gaan met de democratie. Tenslotte als de minderheid steeds de beurs moet trekken voor de meerderheid ga ik twijfelen aan het nut van de Politiek. Het is nogal makkelijk om ALLES via de democratie te regelen. De overheid wordt dan steeds groter en machtiger, maar zij zal dan ook steeds meer en meer middelen nodig hebben om aan al die wensen te voldoen. Plato zij het al: democratie gaat over in despotisme. Vergeet niet dat de overheid het geweldsinstrument tot haar beschikking heeft om ervoor zorg te dragen dat de wet wordt uitgevoerd. Veel mensen zullen zeggen dit zal nooit gebeuren, wel dan heb je het toch verkeerd.

Op dit moment experimenteerd het Waterschap in het direct incasseren van vorderingen op haar 'klanten'. Zij kan 3 maal 500 euro zonder enige toestemming van de rekening halen. Volgens het waterschap is het een succes. Ervaring leert in het verleden dat successen naar meer smaken. En wie wordt hier gepakt, de zwakke burger, die zich niet kan verdedigen.

Dus Rotterdam ik heb de oplossing; gewoon zonder toestemming deze miljarden vorderen van jullie bewoners. Eens kijken of zij nog akkoord gaan met hun eigen verzinselen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Grotere gemeenten en de daarin functionerende maatschappelijke organisaties moeten maar eens hun eigen broek ophouden in plaats van steeds maar forse bedragen bij het Rijk te halen of op te eisen. Dit kan over het algemeen best door de relatief lage belastingdruk (o.a. OZB, riool, huisvuil) van hun inwoners te verhogen en de tarieven meer kostendekkend te maken.
Janssen / Boekhouder
Als ik de andere reacties lees, hebben jullie het nog niet helemaal begrepen.

De overheid is in de business voor het vervullen van democratische wensen van het volk. En om gekozen te blijven, stelt de overheid alles in het werk om deze wensen te vervullen. Dit betekent tevens ook dat er steeds meer middelen nodig zijn om deze wensen te kunnen betalen.

Burgers en ook bedrijven hebben de overheid ontdekt, voor het oplossen van hun eigen problemen. En wie krijgt de rekening, de belastingbetaler. Dat krijg je als degene die besluit neemt, niet voor de financiële gevolgen hoeft op te draaien.

Advertentie