of 64621 LinkedIn

Rotterdam wint miljoenen met fraudebestrijding per wijk

Rotterdam gaat de bijstandscontroles per wijk aanpakken. Bijstandsgerechtigden krijgen aan de deur een oproep voor gesprek. Marco Florijn
4 reacties

Rotterdam gaat de aanpak van bijstandsfraude verscherpen door gericht per wijk te controleren. Hierdoor worden fraudeurs sneller opgespoord. De gemeente, die dit maandag bekendmaakte, verwacht zo 2 miljoen euro te besparen.

Oproep aan de deur
Het besluit van wethouder Marco Florijn (werk, inkomen, zorg en bestuur) tot het invoeren van gerichte controles komt na een proef. Daarbij werd in 15 procent van de gevallen de uitkering beëindigd. 
In de verscherpte aanpak bezorgt de gemeente mensen met een bijstandsuitkering aan de deur een oproep voor een gesprek. In eerste instantie worden 1000 mensen in de bijstand uitgenodigd. Wie niet verschijnt, ontvangt een herinnering met een nieuwe datum. De uitkering stopt als de opgeroepene dan weer verstek laat gaan.

Helft frauduleus
In 2012 kreeg Rotterdam 13.955 aanvragen voor een uitkering. Een kwart werd afgewezen omdat er geen recht op uitkering bestond. Er werd voor meer dan 6,5 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord, 947 uitkeringen werden beëindigd en 925 uitkeringen verlaagd. In de helft van alle fraudegevallen werden inkomsten uit werk verzwegen. Een andere veel voorkomende vorm van fraude is het niet melden van samenwonen.

Opgespoord en aangepakt
,,Wie fraudeert, wordt opgespoord en aangepakt. Het geld moet bij de Rotterdammers komen die het echt nodig hebben," zegt wethouder Florijn.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bataaf (adviseur) op
Wat een brainwave van Mekka aan de Maas.
Gericht per bepaalde wijken controleren ,is elke greep raak.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Roterdam wint niets...zij moeten extra inspanningen verrichten om hun eigen geld binnen te krijgen. Per 1 januari 2014 word dat alleen maar erger met al die niet geregistreerde Bulgaren en Roemenen die wel van de diensten gebruik maken.
Door Porptiga op

Verander Nederland, schaf de verzorgingsstaat af.
Bijstand heeft alleen maar kneusjes voortgebracht.
Door molay zinloos (ambtenaar) op
de gemeenten moeten inderdaad bij eigen vuilnis op te knappen beginnen. Maar ja; arme mensen zijn altijd de zwakste en hebben geen macht. Miljoenen euro´s zijn kwijt aan onnodige plannen die verkeerd gaan. of zijn ze kwijt in buitenlandse banken die dat niet meer terug kunnen betalen.. Ik zeg: VERANDER DE WERELD BEGIN BIJ JEZELF.