of 65101 LinkedIn

Rotterdam meest succesvol in Europa

Met behulp van een database inventariseerde het Bossche bureau ERAC voor Binnenlands Bestuur waar in ons land de EU-subsidies uit de programmaperiode 2014-2020 precies terechtkwamen.

Rotterdam haalde sinds 2014 van alle Nederlandse gemeenten de meeste Europese subsidie binnen: 40 miljoen euro.

Met behulp van een database inventariseerde het Bossche bureau ERAC voor Binnenlands Bestuur waar in ons land de EU-subsidies uit de programmaperiode 2014-2020 precies terechtkwamen. De provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht halen met 4,7 miljard euro meer dan de helft van dat totaal­bedrag van 8,5 miljard binnen. Om het in perspectief te plaatsen: de drie noordelijke provincies blijven steken op iets meer dan 700 miljoen euro.

Actief op subsidiemarkt
Inzoomend op de Randstad valt op dat Zuid-Holland Noord-Holland aftroeft. De gemeente Rotterdam alleen al is goed voor bijna 40 miljoen euro aan EU-subsidies. Daarmee laat het Amsterdam achter zich. Rotterdam roert zich van alle Nederlandse gemeenten ook het meest actief op de Europese subsidiemarkt. De gemeente participeert in maar liefst 42 EU-projecten.

Internationale oriëntatie
De score in Zuid-Holland had nog veel hoger had kunnen uitvallen als meer gemeenten zich er wat internationaler zouden oriënteren. Uit een verdiepingsstudie van ERAC blijkt dat Rotterdam en Delft veel van zulke banden aangaan, maar voor het overige laat de kaart van Zuid-Holland veel witte vlekken zien. Steden als Gouda en Gorinchem doen in vergelijking met centrumgemeenten van dezelfde omvang in andere provincies weinig tot niets aan deelnames in Europees gefinancierde projecten.

Behalve het aanknopen van internationale banden vormen continue aandacht en het hebben van specialisten op de ambtelijke werkvloer belangrijke succesfactoren.


Gemeenten, deelname aan aantal projecten en hoogte geïnde EU-subsidie 2014-2020
Afbeelding


Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week
 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Over 2019 heeft Nederland € 8,1 miljard aan de EU betaald en € 2,6 miljard ontvangen, dus netto € 5,5 miljard bijgedragen. We krijgen dus een peulenschil terug van onze EU bijdrage waar we niet eens vrij over mogen beschikken.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Iedereen krijgt een lollie en iedereen is weer zoet zeiden Sinterklaas en de kerstman.
Door Arnold (Statisticus) op
Goed dat gemeenten hun best doen om een deel van de EU bijdrage terug te krijgen in de vorm van subsidies.
Per inwoner gemeten ziet het lijstje er heel anders uit.

1. Hengelo 151
2.Venlo 93
3.Groningen 85
4.Breda 77
5.Rotterdam 60
6.Eindhoven 58
7. Tilburg 58
8. Amsterdam
9.Utrecht
10. Den Haag
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Mee eens. Feitelijk is dit een sigaar uit eigen doos.
Door Is wel zo op
Laten we net doen alsof Nederland geld krijgt van Europa.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
De lokale overheden voeren een inwonertal gerelateerde inkomenspolitiek wat alleen maar de hebzucht en graaicultuur vergroot van bestuurders en uiteindelijk de leefbaarheid verpest in onze gemeenten

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners