Advertentie
financiën / Nieuws

Rotterdam koopt vastgoed op in strijd tegen leegstand

De gemeente Rotterdam komt met een fonds waarmee het in de hele stad bedrijfspanden in winkelstraten kan aankopen. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat het hiermee de toenemende leegstand in de stad wil voorkomen.

03 november 2021
rotterdam-panorama.jpg

De gemeente Rotterdam komt met een fonds waarmee het in de hele stad bedrijfspanden in winkelstraten kan aankopen. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat het hiermee de toenemende leegstand in de stad wil voorkomen.

Ongezellige straten

Met het beëindigen van de steunmaatregelen voor ondernemers verwacht de gemeente dat veel horecazaken en winkels die kampen met te hoge schulden uiteindelijk failliet gaan. In Rotterdam zou dat zo’n 30 tot 50 procent extra leegstand betekenen. Economiewethouder Roos Vermeij: 'Leegstand zorgt voor ongezellige straten, onveiligheid en een eenzijdig winkelaanbod. Aan een winkelstraat met vijftien belwinkels maar geen groenteboer heb je als bewoner niks. Het verbeteren van zo’n winkelstraat gaat niet vanzelf, soms wil je gericht kunnen ingrijpen.'

 

Aankopen en doorverkopen

Om te voorkomen dat met leegstaande panden het winkelaanbod terugloopt of dat de panden worden gebruikt voor illegale praktijken wil Rotterdam, naar eigen zeggen als eerste grote Nederlandse gemeente, op bepaalde plekken in de stad deze bedrijfspanden aankopen en doorverkopen om ze een andere bestemming geven. Afhankelijk van wat de wijk nodig heeft kan dit een huisartsenpost, cultureel centrum, nieuwe winkels, een café of zelfs woning worden, aldus Vermeij.

 

Eneco

De 9 miljoen euro die de gemeente voor dit leegstandsfonds gaat gebruiken, is afkomstig uit de gemeentelijke verkoop van het belang in energiebedrijf Eneco. Nog eens 9 miljoen euro moet komen van onder meer het rijk. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
Er is geen level playing field met online winkels. Online winkels werken hoofdzakelijk met Oost Europese arbeidskrachten. Er zijn in distributiecentra geen CAO’s. Geen pensioenregelingen, vaak geen overwerktoeslag en iets boven minimumloon op basis van 40 uur. De uitstoot van alle vervoersbewegingen is niet beprijsd, evenals de slijtage aan het wegennet niet. De bijkomende kosten van de arbeidsmigratie (750.000 personen) komen ook voor rekening van de belastingbetaler. De overlast van arbeidsmigratie en woningnood ook. Voorts ontduiken online winkelbedrijven nogal eens de belasting. En dan tot slot komen de kosten van het leegstandsfonds ook weer voor rekening van de belastingbetaler. Fysieke winkels hebben hogere kosten, maar die wentelen ze niet af op de belastingbetaler. Zo zijn fysieke winkels gebonden aan de CAO retail non-food, bijvoorbeeld. Met pensioenregeling.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Zonde van mijn belastinggeld. Maatregelen zoals verhoging van het minimumloon, beperking van zzp constructies, gelijke arbeidsvoorwaarden voor MOE landers, minder flex werk, verbod op werkgevers die woonruimte verhuren, beprijzing van vrachtvervoer, maken het online winkelen vele malen duurder en dus onaantrekkelijker. Ook het land wordt er mooier door. 90% van de investeerders in online winkelen komt uit het buitenland. Wie wordt er rijk van online winkelen? Buitenlanders!! Ten koste van onze winkeliers. Last but nog least: ook reguliere winkeliers kunnen een rol vervullen in online winkelen. Laten we ze die kans geven.
Bert Bakker / beleid
Daar worden op slinkse wijze op kosten van de sameleving statushouders in kapitale panden gerommeld.
Advertentie