Advertentie
financiën / Nieuws

Roep om Statenenquête steun Vitesse

De SP-fractie in de Provinciale Staten van Gelderland wil een enquêtecommissie instellen naar de gang van zaken rondom de toegezegde provinciale steun aan de stichting Vrienden van Vitesse in 2001.

28 juni 2010

Inbreuk

De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat de toenmalige gedeputeerden aan de stichting Vrienden van Vitesse de indruk hebben gewekt dat de organisatie geld tegemoet kon zien om de noodlijdende voetbalclub te helpen. Daarmee maakten de gedeputeerden een inbreuk op de rechten van Provinciale Staten, meent de SP.

Claim

Door de toezegging van de gedeputeerden hangt de provincie Gelderland nu een claim van de stichting Vrienden van Vitesse van meer dan 30 miljoen euro boven het hoofd. De Statenenquête moet van de SP meer duidelijkheid verschaffen over wat er mis is gegaan en lessen voor de toekomst trekken.

Opstappen

De fractie van de Democratische Partij voor Solidariteit (DPS) sloot zich zondag aan bij de oproep van de SP. Statenlid Toine van Bergen vindt zelfs de verantwoordelijke Gelderse gedeputeerden Theo Peters (financiën) en Hans Esmeijer (sport) moeten opstappen.

Onbevoegd

Het tweetal maakte in 2001 ook deel uit van het college van gedeputeerde staten dat de onbevoegde toezeggingen deed over steunverlening aan Vrienden van Vitesse. DPS heeft een spoeddebat over de kwestie aangevraagd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Wel goed idee zo'n enquete maar beetje erg laat. Als het kalf verdronken is gaan ze de put dempen. Bovendien hebben de meeste partijen boter op hun hoofd want hebben destijds braaf ja en amen gezegd en gedaan of ze van niks wisten. Dus gaan ze de boel nu ook wel weer sussen a la Havermans bij politie Gelderland-Midden. 'Met de kennis van nu wel een beetje onprofessioneel maar ja wat doe je eraan...' De miljoenen zijn gewoon weg en het zal ook niet de laatste keer zijn. Dure hobby zo'n provincie.
Advertentie