of 63966 LinkedIn

Roep om EU-noodfonds voor gemeenten

Dat vindt de voorzitter van het CvdR, dat Europees Parlement en de Europese Commissie namens lokale en regionale overheden adviseert, de Griek Apostolis Tztzikostas. Dat gezondheidsfonds moet deel uit maken van een mechanisme om lokale overheden te helpen bij de bestrijding door meer medische staf in te kunnen schakelen, medische apparatuur in te kopen en ziekenhuizen verder te ondersteunen en dient te bestaan uit lokaal, nationaal en Europees geld.

Liever cash vandaag dan leningen die morgen moeten worden afbetaald. Het Comité van de Regio´s (CvdR) in Brussel vindt dat er een Europees fonds komen van 10 miljard euro om gemeenten en regio´s te helpen een gezondheidsnoodtoestand als de coronacrisis te bestrijden. En dat geld moet rechtstreeks in steden en regio´s worden geïnvesteerd zonder tussenkomst van derden. 

Dat vindt de voorzitter van het CvdR, dat Europees Parlement en de Europese Commissie namens lokale en regionale overheden adviseert, de Griek Apostolis Tztzikostas.

Hulpmechanisme lokale overheden
Dat gezondheidsfonds moet deel uit maken van een mechanisme om lokale overheden te helpen bij de bestrijding door meer medische staf in te kunnen schakelen, medische apparatuur in te kopen en ziekenhuizen verder te ondersteunen en dient te bestaan uit lokaal, nationaal en Europees geld. Deze week pleitte de voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel ook al voor een Europese aanpak van crises met een Europees Crisiscentrum.

Lokale bestuurders
Tzitzikostas vindt de initiatieven die de Europese Commissie heeft genomen, waardevol maar niet ver genoeg gaan. Europese begrotingsregels en staatshulp wordt versoepeld, de Europese Investeringsbank wordt ingeschakeld, het solidariteitsfonds en het Europees Globaliseringsfonds kunnen steun leveren. ´Maar we moeten een Europees Gezondheidsnoodmechanisme creëren om de duizenden lokale bestuurders, die lokaal proberen gezondheidsdiensten beschikbaar te maken, beter te ondersteunen.´

Hij heeft lof voor de lokale bestuurders aan het front. ´Ik wil hulde brengen aan al die lokale bestuurders in de frontlinie en in het bijzonder aan hen die persoonlijk een hoge prijs betalen.´ Tzitzikostas: ´Ik zie de professionaliteit, toewijding en moed van al diegenen die vechten tegen COVID-19. Europa kan op ons rekenen, maar lokale gemeenschappen moeten ook op Europa kunnen rekenen.´

Potjes omkeren
Ook wil Tzitzikostas dat er nog beter gekeken wordt hoe geld sneller bij lokale gemeenschappen terecht komt. De Europese Unie werkt er overigens al aan om potjes waar aan het eind van deze zevenjarige budgetperiode geld in zit, om te keren. Tzitzikostas zegt  dat cohesiefondsen zich ontpoppen als vitale levenslijn voor een uitdaging die zijn weerga niet kent. ´We moeten lokaal, regionaal, nationaal en Europees onze krachten bundelen om onze burgers te beschermen.´ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Na de Grieken, Italianen, Portugezen, Fransen en Spanjaarden beginnen nu ook al de Belgen hun hand op te houden. Zelfs leningen zijn niet voldoende, het liefst hebben ze cash. Tja, wie niet. Kennelijk hebben niet eens meer één eigen broek om op te houden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners