of 61869 LinkedIn

Rijssen-Holten bezuinigt op worst en VNG-congres

1 reactie
De gemeenteraad van Rijssen-Holten verwacht de komende jaren grote bezuinigingen te moeten doorvoeren, net als veel andere gemeenten. Om de geest voor de pijnlijke maatregelen rijp te maken, wil de raad het goede voorbeeld geven: geen bitterballen meer of stukjes kaas na afloop van de raadsvergaderingen. Maar ook niet meer naar het VNG-congres.
Geen laptops meer
Net als veel andere gemeenten, vreest ook de Overijsselse gemeente dat de uitkering uit het Gemeentefonds een stuk minder wordt de komende jaren, zegt fractieleider Ben Beens van de SGP. ‘Als raad vragen wij van het gemeentebestuur en de ambtenaren om te bezuinigen. Dus hebben wij als raad ons ook afgevraagd waarop wij kunnen bezuinigen. We hebben besloten om geen laptops meer aan de raadsleden uit te delen. Tegenwoordig heeft iedereen zelf wel een computer.’ Omdat ook de ‘schaduwfractieleden’ –commissieleden die niet in de raad zitten-, een laptop kregen, zorgt dit voor een besparing van ongeveer veertig duizend euro. ‘Toch een aardig bedrag,’ meent Beens.

Plakje worst
Naast de bezuiniging op de computers voor raadsleden, bezuinigt de raad ook op representatiekosten: bijna dertig duizend euro per jaar. ‘Wij krijgen voortaan geen stukje kaas of plakje worst meer na een raadsvergadering. En na de commissievergaderingen is er ook geen drankje meer. Gelukkig is er nog wel een drankje na de raadsvergaderingen,’ zegt CDA-gemeenteraadslid Harry Dul. ‘De informele sfeer van zo’n drankje is ook belangrijk voor het functioneren van de raad en het gaat eigenlijk over peanuts.’ Collega Beens is het daar op zich mee eens. ‘Zelf ben ik er juist voor om ook burgers na een raadsvergadering een drankje te geven, om even met ze te praten, het zijn toch vaak betrokkenen met kennis en het gaat niet om grote kosten.’ Toch is er binnen de raad overeenstemming over de bezuiniging: bezuinigen kost nou eenmaal pijn.

Leuk uitje
Door de bezuiniging die de raad zichzelf oplegt wordt ook het jaarcongres van de VNG voortaan niet meer door raadsleden uit Rijssen-Holten bezocht. ‘Zo’n congres duurt twee dagen en dat kost toch vijf- tot zeshonderd euro per persoon. Bovendien is het vooral een leuk uitje voor een raadslid,’ meent CDA-er Dul. SGP-er Beens is het daar niet mee eens: ‘Je kunt daar goed netwerken en je komt in contact met nieuwe ontwikkelingen, ziet hoe andere gemeenten daarmee omgaan.’


Stijgende lijn
De VNG is niet bang dat meer gemeenten gaan bezuinigen op de komst naar het jaarcongres. ‘Tot nu toe is er juist altijd een stijgende lijn in de opkomst. Maar met de Gemeentedagen was de animo wel minder en ik kan me voorstellen dat gemeenten in economisch moeilijke tijden met een kleinere delegatie komen,’ zegt VNG-woordvoerder Gjalt Rameijer.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank van den Hoven (redacteur) op
Bezuinigen op hapjes en drankjes en laptops klinkt plausibel. Maar bezuinigen op een VNG-congres waar je, naar ik mag aannemen, toch kennis opdoet omtrent nieuwe ontwikkelingen in het veld, om je werk nog beter te kunnen doen (tuurlijk is het als neveneffect ook een uitje om even uit je kantoorsleur te zijn), lijkt me nou een voorbeeld van penny wise pound foolish...