of 62284 LinkedIn

Rijksambtenaren: ‘Looneis blijft 5 procent’

Acht op de tien rijksambtenaren houden vast aan de looneis van 5 procent in de nieuw af te sluiten cao voor 2021. Dat blijkt uit een ledenenquête van FNV Overheid. De vakbond gaat er nu ook voor.

Acht op de tien rijksambtenaren houden vast aan de looneis van 5 procent in de nieuw af te sluiten cao voor 2021. Dat blijkt uit een ledenenquête van FNV Overheid. De vakbond gaat er nu ook voor.

Halverwege januari starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao.  Als voorbereiding daarop vulden FNV-leden onlangs een enquête in. Uit de resultaten blijkt dat zij koopkracht en salaris belangrijk vinden. 80 procent van de mensen geeft aan dat er op dit moment geen reden is om de looneis van 5 procent te verlagen. De meest genoemde reden is de stijgende kosten voor levensonderhoud. Een andere veel genoemde reden is het argument dat je op lange termijn geen goed personeel in dienst houdt als het rijk gaat achterlopen met salarissen.

 

Duidelijke trend

20 procent van de respondenten vindt dat er wel reden is een lagere looneis te stellen. De argumenten variëren van ‘ik ben blij dat ik mijn werk nog heb’ tot ‘dit kan verkeerd overkomen in de publieke opinie’. Ook zijn er mensen die zeggen dat ze zelf wel een goed salaris hebben, maar ook kijken naar collega’s in lagere schalen die een stijging wel nodig hebben.

De vakbond spreekt van een gevarieerd beeld, maar wel een duidelijke trend. Dus zetten ze bij de onderhandelingen in op een loonstijging van 5 procent.

 

Thuiswerkvergoeding

Een grote meerderheid pleit voor een structurele thuiswerkvergoeding. Op de tweede plaats staat de verstrekking van middelen om thuis te kunnen werken. Al eerder bleek volgens de FNV dat zo’n 40 procent van de medewerkers nog steeds op een privé-laptop of -tablet werkt, geen goed bureau heeft en andere faciliteiten mist.

 

Eerder stoppen

Opvallend veel respondenten geven aan gebruik te willen maken van de mogelijkheid om drie jaar voor hun AOW-leeftijd te kunnen stoppen met werken. Voor de vakbond is dat mede een reden om het spaarverlof uit te breiden van 50 naar 100 weken.

Voorafgaand aan de onderhandelingen zal de FNV aan de werkgever een en ander in een inzetbrief uiteen zetten.  

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gijs op
Vacatures genoeg bij het Rijk. Ronald en Ambtenaar klim in de pen zou ik zeggen. Heb ik zelf ook gedaan. Laat die dorpspolitiek los en verruim je horizon.
Door Ambtenaar op
Als de loonsverhoging tussen Rijksambtenaren en gemeenteambtenaren verschillend uitpakt vraag ik me af wat we hier aan het doen zijn FNV
Door René Paulssen (adviseur nationale politie) op
Mee eens met de vorige reactie en aanvullend; dan de politieambtenaren ook 5%.
Door Ronald op
Als de Rijksambtenaren er weer 5% bijkrijgen dan de gemeenteambtenaren ook. Of is dit weer het zoveelste jaar dat de Rijksambtenaren er veel meer op vooruit gaan.
Door Harry (Controller) op
Terecht dat looneis in stand blijft. Werkdruk neemt alleen maar toe en komt steeds meer neer om minder personeel.
Dus: of meer salaris of meer mensen aannemen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners