of 64231 LinkedIn

Rijk biedt ambtenaren 2 procent loonstijging

Rijksambtenaren krijgen wat de werkgever rijk betreft in de nieuwe cao een loonsverhoging van 2 procent. De verhoging gaat – met terugwerkende kracht – in op 1 juli van dit jaar. Ook kunnen ze een eenmalige uitkering van 300 euro tegemoet zien.

Rijksambtenaren krijgen wat de werkgever rijk betreft in de nieuwe cao een loonsverhoging van 2 procent. De verhoging gaat – met terugwerkende kracht – in op 1 juli van dit jaar. Ook kunnen ze een eenmalige uitkering van 300 euro tegemoet zien.

Dat loonbod – een eindbod – heeft de werkgever rijk de vakbonden CMHF, FNV, Ambtenarencentrum en CNV gedaan. De bonden zijn daarmee nog niet akkoord. Dat geldt wel voor een aantal inhoudelijke punten, zoals hybride werken. Daarover is een onderhandelingsresultaat bereikt. De gemaakte afspraken hebben een looptijd van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022.

 

Thuiswerkvergoeding

Bestaat er tussen het loonbod van de werkgever en de looneis van de bonden nog een verschil, een eenmalige thuiswerkvergoeding voor 2021 is al wel afgekaart. Werknemers die vanwege de coronamaatregelen dit jaar thuis hebben thuis, krijgen 430 euro netto voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 bij een volledige arbeidsduur. Werknemers kunnen de thuiswerkvergoeding aanvragen bij P-Direkt die de vergoeding eenmalig aan hem uitbetaalt in december 2021. Dat geldt ook voor werknemers die in de tussenliggende periode uit dienst zijn getreden.

 

2 euro per dag

Voor 2022 hebben de onderhandelingspartijen afgesproken dat er een structurele thuiswerkvergoeding komt van netto 2 euro per thuiswerkdag ongeacht de werkuren van de werknemer per dag. Op dagen dat de werknemer deels thuiswerkt en deels werkt op een werklocatie of elders is er geen recht op de thuiswerkvergoeding. De werknemer heeft op die dagen enkel recht op de reiskostenvergoeding conform de cao.

 

Thuiswerkplek

Omdat voor thuiswerken een goede arbo-werkplek belangrijk is, zijn er afspraken gemaakt om werknemers die thuiswerken te faciliteren bij de inrichting van een thuiswerkplek. Dat geldt ten aanzien van arbo-voorzieningen thuis die door de werkgever worden verstrekt en/of door de werknemer mogen worden aangeschaft en tot een maximaal bedrag gedeclareerd.

Daarnaast vergoedt de werkgever vanaf 2022 één keer per vijf kalenderjaren uitgaven die de werknemer declareert voor meubilering en stoffering van de thuiswerkplek tot een bedrag van 750 euro. Aanvullend kan de werknemer in die periode van vijf jaar maximaal een zelfde bedrag van zijn IKB-budget fiscaal vriendelijk inzetten voor datzelfde doel.

 

Verlofsparen

Verder komt er een verruiming van het maximaal te sparen verlof. De fiscale mogelijkheid verlof te sparen is verruimd van 50 weken verlof naar maximaal 100 weken verlof. Werknemers kunnen dat verlof gebruiken voor bijvoorbeeld een sabbatical of om eerder met pensioen te gaan. In de huidige cao is nu geregeld dat werknemers maximaal 1800 uur kunnen sparen in hun IKB-spaarverlof. Vanwege de verruimde fiscale mogelijkheden wordt dat wordt per 1 januari 2022 gewijzigd in maximaal 3600 uur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Tevreden (Ambtenaar Rijksoverheid).
Wat een slecht onderbouwde lulkoek. Vast en zeker de ambtenaar die maandelijks zoveel verdient dat hij iedere dag wel een biefstuk kan eten? Nou bij de meeste gemeenteambtenaren komt die al jaren nog niet eens één keer per maand op tafel. Net als bij veel gepensioneerden die nauwelijks meer rond kunnen komen en baantjes moeten zoeken omdat hun aanvullend pensioen al niet meer 12 tot 20 jaar is verhoogd.
Door Rellie op
Ik heb al medio jaren 80 als kort daarvoor nog heel actief vakbondslid mijn lidmaatschap opgezegd omdat je toe al aan alles begon te merken dat het puur politiek werd en alleen nog de belangen van de vakbondsbonzen nog telden. En dat is alleen nog maar heel veel erger geworden. Overal en op alle dossiers zijn die bonden in het pak genaaid en het interesseerde ze geen moer, zo lang ze maar zelf 2e Kamerlid of burgemeester of zo konden worden, toch, Ton Heerts, Mariette Hamer, Rene Paas en al die anderen ????
Door Rellie op
Die ambtenaren lopen toch maar mooi binnen, terwijl ze maar voor 70% presteren!
Door Anoniem op
Wat een slechte cao. Wat heb je aan verlofsparen als je bijna 64 jaar bent. Dit zijn regelingen voor jongere die dan dus bijv. 2 jaar eerder kunnen stoppen met werken.
Mijn man moet 50 jaar werken en heeft dus totaal geen regeling. In de tijd van onze ouders was het een stuk beter die gingen met 55 en 60 jaar met pensioen.
Nu moet je werken totdat je er bij neer valt. Aantal jaar geleden kon je eruit met € 70.000 bruto ook al hoefde je nog maar een paar maanden te werken.
En nu is er in deze cao totaal niks voor oudere. Bonden zijn zeer slecht bezig voor mensen die de maatschappij al bijna een halve eeuw dienen. Wat heb je als oudere aan de bond totaal niks.
En zeg niet dat je het goed hebt bij het Rijk dat is al 10 tallen jaren niet zo. Lopen enorm achter op het bedrijfsleven.
Door Hentheman (ambtenaar Rijk) op
voor de zoveelste keer een flut CAO! Waarom niet met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021, en waarom tot1-4-2022? De werkgever "jat" zomaar 9 maanden. Verlofsparen heeft geen enkel nut voor ons ouderen waarom niet vol ingezet op de RVU? Zie bijv. het RDW. Ik ga zeker tegen stemmen en mij beraden op mijn lidmaatschap van de bond, wellicht kan ik mij dan een extra "schamele" loonsverhoging geven.
Tevreden (16-10-2021 07:02) laat jezelf nakijken!
Jij behoort zeker tot de ambtelijke top? Jouw bericht raakt kant nog wal..
Door Bert (Ambtenaar) op
Ik hoor het Marco Ouwehand van fnv zeggen: we gaan voor thuiswerkvergoeding en rvu en als er meer loon bij komt is dat meegenomen. Nou de rvu komt er niet omdat de bonden de ouderen onder ons verraden hebben voor de zoveelste keer, dit bodes voor jongeren oké, die verlof kunnen sparen maar niet voor mij, die er al 45 jaar op heeft zitten en nog drie jaar moet. Ik kan niet meer verlofpassen. Bedankt bonden dat jullie net zoals de managementlaag ons oudjes laten stikken voor de zoveelste keer. Maar ja als je sinds juni bijna drie maanden niet aan je leden laat zien dat je enige daadkracht hebt en ze ook niet inlicht overzat er wel gaat gebeuren, dan sta je bij voorbaat al met 1-0 achter bij de onderhandelingen. Ik ga me bezinnen op mijn lidmaatschap want zo heb ik niets aan een bond die alleen maar voor jongeren opkomt.
Door Anoniem op
Tevreden: misschien omdat alles MEER en meer kost? Heeft niets met ''inhaligheid' te maken. Respecteer eens de mening van een ander. Ieders situatie is anders. soms schaam ik me voor collega-ambtenaren zoals jij die kennelijk geen inlevingsvermogen of begrip hebben. Dat we ambtenaar zijn betekent niet dat we niet mogen ''klagen'' zoals jij het noemt!
Door Arno (Senior inspecteur) op
RVU voor de Rijksambtenaar is helemaal verdwenen. In de eerdere versie stond het nog wel genoemd.
IKB uren sparen is geen optie meer voor vervroegd uitreden, daar is geen tijd meer voor.
De ouderen worden volledig vergeten. Erg jammer en toont weinig respect voor de 45 dienstjaren.
Door Tevreden (Ambtenaar Rijksoverheid) op
Wij hebben hier geen oorlog, als ambtenaar hebben we ook geen financiële last gehad van de coronacrisis. Maar toch schreeuwt iedereen hier toch nog altijd meer meer meer. Realiseer je dat de overheid een prima werkgever is. En als je dat niet wil geloven probeer het dan eens ergens anders. Zeker als je al tientallen jaren hier werkt. Ik vraag me sowieso af waar dat geklaag vandaan komt als je het er zoveel tientallen jaren volgehouden hebt. Soms mag je ook wel eens genoegen nemen met iets minder. E prijs jezelf gelukkig als je perioden hebt meegemaakt waarin er rijkelijk met geld gestrooid werd. Tel je zegeningen en ben ook eens een keer tevreden. Soms schaam ik me als ambtenaar echt voor de inhaligheid die er heerst. Zeker in deze voor anderen heel moeilijke periodes. Zelfs zonder die 2 procent of andere vergoedingen hebben we het heel erg goed.
Door Anton (Rijksambtenaar) op
Waarom wil de rijksoverheid niet meewerken aan de RVU regeling, er snakken nu al rijksmedewerkers om er met die regeling uit te willen, zoals ook al in andere sectoren als de RDW het geval is? Dus geen zware beroepen. Het barst momenteel ook van de dure inhuur om het spul aan het draaien te houden, maar de externen willen niet in vaste dienst treden, omdat ze dan niet genoeg betaald krijgen. De vaste, meest oudere, medewerkers voelen zich steeds meer gezien als melkkoeien, omdat ze er niks meer bij krijgen. De meesten zitten aan het einde van hun schaal en draaien op voor de externe kosten. Het management beweegt in vlootschouwen van baan naar baan naar hogere schalen en blijven lekker zitten. De tent stroomt van onderen langzaam leeg zonder opvolging. Er zijn nu al te weinig mensen om de toeslagen gedupeerden te helpen dat ga je niet met miljarden oplossen. Ik zie een angstige werkgever zonder visie om door te pakken en eigen personeel meer te waarderen. Puff