of 62812 LinkedIn

Renovatiegolf gebouwen vanuit EU

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie pleit voor een sterke rol voor het lokaal en regionaal bestuur bij het herstel van de EU-economieën.

De renovatiegolf om gebouwen in de Europese Unie energiezuinig te maken, wordt morgen gelanceerd. Het geld daarvoor komt deels uit NextGenerationEU, het herstelinstrument om de coronacrisis te boven te komen.

Die boodschap gaf voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie gisteren aan regionaal en lokaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR).  

 

Tempo

Gebouwen slokken 40 procent van onze energie op en dat moet snel minder zijn, meldde ze het adviesorgaan van lokale en regionale bestuurders. Want in het huidige tempo duurt het een eeuw voordat de gebouwen van Europa energiezuinig zijn. De EU maakt renovatie van gebouwen daarom het hart van de Green Deal die moet leiden tot een CO2-reductie van 55 procent in 2030. Het geld daarvoor komt deels uit NextGenerationEU, het herstelinstrument om de crisis te boven te komen. ´En dat levert banen op in de bouw.´

 

Gemeenten verantwoordelijk

Er wordt speciaal gefocust op ziekenhuizen, scholen en sociale woningbouw, meldde ze. Wat dat betekent voor Nederland is nog niet bekend, maar mogelijk woensdag wel. Dan presenteert de Europese Commissie de plannen. Wel meldde Von der Leyen dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor deze gebouwen en dat de Europese Commissie naar hen kijkt voor ideeën.

Dus voor deze plannen is samenwerking met decentrale overheden hard nodig, vindt Von der Leyen: ze wees er op dat de investering van 750 miljard euro van NextGenerationEU nieuw geld brengt, maar dat de visie uit steden en regio´s moeten komen.

 

5G en 6G

Dat geldt ook voor de digitalisering die een impuls krijgt met NextGenerationEU: het nieuwe Europese geld maakt hier bijvoorbeeld afgelegen dorpen in de EU aangesloten op 5G en later 6G. Ook wees ze er op dat de EU werkt aan een Europese cloud en neutrale dataruimten: om de afhankelijkheid van de Amerikaanse techbedrijven te verminderen. ´Maar Europa heeft alleen succes in het digitale tijdperk als de regio´s en steden slagen.´

En daar schortte het in de coronapandemie nogal aan in delen van de Europese Unie. Veel regio´s voelden zich alleen staan in de crisis en de economische teruggang die daar het gevolg van is, zei Ursula von der Leyen. Ze pleitte voor een sterke rol voor het lokaal en regionaal bestuur bij het herstel van de EU-economieën.

 

Steden betrekken

´We hebben een duidelijk signaal aan de lidstaten gestuurd. Wij vinden dat steden en regio´s vanaf het begin betrokken moeten zijn bij de plannen. Het lokaal bestuur vult Europese projecten met leven. Daarmee dragen ze een grote verantwoording.´ In Nederland wordt redelijk gepolderd, hoewel de interbestuurlijke verhoudingen ook hier regelmatig schuren om geld en invloed. Maar sommige andere Europese lidstaten houden het geld weg bij lokale overheden. In de zomer pleitte burgemeester Kurz van Mannheim bijvoorbeeld voor ruimere toegang van Duitse gemeenten tot de Europese fondsen.

 

 

 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners