of 58952 LinkedIn

Rekenkamer: bezuinigingen Rijk gebaseerd op wensdenken

De Algemene rekenkamer zet vraagtekens bij de bezuinigingen op de ministeries. na twee jaar is nog niet de helft van de geplande besparingen gerealiseerd.
3 reacties

De Algemene Rekenkamer twijfelt sterk aan de haalbaarheid van de bezuinigingen op de ministeries. Minister Stef Blok van Rijksdienst denkt dat deze besparingen zich ‘gewoon zullen voordoen’.  De rekenkamer noemt dit ‘wensdenken’. 

Stresstest voor overheidsfinanciën
Het kabinet maakt niet duidelijk of een bezuiniging van 8 miljard in 2012 ook echt gehaald is. Met de inkrimping van de rijksoverheid schiet het nog niet erg op. Omdat de risico's voor de overheid flink zijn toegenomen, moet er een stresstest voor de overheidsfinanciën komen.
 

Besparingen op koers
Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport over het jaarverslag van het Rijk. In een reactie stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat het kabinet met de besparingen op koers ligt. Hij ziet geen reden de Tweede Kamer op een andere manier in te lichten over hoe het er met de bezuinigingen voorstaat.
 

De helft niet onderbouwd
Van de voorgenomen besparingen op de ministeries is na 2 jaar ruim de helft nog niet onderbouwd, schrijft de Rekenkamer. Minister Stef Blok (Rijksdienst) vindt dat het college een te eenzijdige voorstelling van zaken heeft als het twijfelt aan de haalbaarheid van de besparingen. Deze zullen ‘zich gewoon voordoen’, verwacht Blok, maar de Algemene Rekenkamer noemt dit ‘wensdenken’.
 

Ernstige onvolkomenheid
Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie stelde de Rekenkamer zo'n ernstige onvolkomendheid vast dat het college bezwaar maakte bij minister Ivo Opstelten. Door de invoering van een nieuw financieel-administratief systeem raakte het ministerie het zicht kwijt op de budgetten. Opstelten kwam met een verbeterplan, waarna de Rekenkamer het bezwaar introk. Dijsselbloem gaat bekijken hoe zijn ministerie van Financiën beter toezicht kan houden op de kasboeken van de andere ministeries.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het zal duidelijk zijn dat als bepaalde ministeries hun bezuinigingen niet halen de desbetreffende ministers een groot probleem hebben/krijgen als e.e.a. in de 2e Kamer aan de orde komt.
Door bram op
Ze zullen, net als bij gemeenten, wel een stiekum potje hebben waar alle niet gehaalde bezuinigingen op afgewenteld worden. Zo van -Jammer, maar helaas. kijk ons toch eens ons best doen - . En zo worden kamer- en raadsleden jaarlijks bij de neus genomen. De meesten zullen trouwens gewoon doen of hun neus bloedt. Het gaat ze uiteindelijk om het pluche.
Door Sjoerd Visser op
Anderen laten betalen voor ongegarandeerde dromen met gedroomde uitkomsten die nooit gehaald worden in de realiteit. En zo wordt het volk weer 4 jaar lang voor de gek gehouden en uitgeknepen opmdat men op hoog niveau NIET met een ECHTE oplossing komt, maar voort gaat met de vorige "oplossingen" die allemaal bezuinigingen heten...maar die de langdurig bestaande problemen NOG STEEDS NIET heeft opgelost !!! Hoe lang mogen zulke figuren in de politiek aanblijven met die onzin, leugens (onwaarheden) en sprookjes die men predikt?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners