of 61869 LinkedIn

Regering zat fout met kroonvernietiging

De regering had de provincie Noord-Holland en verschillende gemeenten niet mogen tegenhouden in hun claim op IJsland-tegoeden. Dat oordeelde de Raad van State vandaag.
1 reactie
De regering had de provincie Noord-Holland en verschillende gemeenten niet mogen tegenhouden in hun claim op IJsland-tegoeden. Dat oordeelde de Raad van State vandaag.

200 miljoen
Financiënminister Bos zette eind vorig jaar nogal wat druk op de afvallige provincie, 22 gemeenten en een waterschapsbedrijf die razendsnel beslag hadden laten leggen op buitenlandse tegoeden van Landsbanki. Bij deze bank hadden de overheden in totaal namelijk 200 miljoen euro uit staan.

Belemmering

Bos vond dat ze met hun eigen claim de moeizame en complexe onderhandelingen van de Nederlandse regering met IJsland over het terugkrijgen van alle andere tegoeden belemmerden. Hij eiste dat de overheden samen zouden werken met het Rijk.

 

Vleugellam
Toen de meeste opstandige overheden hier geen gehoor aan gaven, schakelde Bos het ultieme middel in: vernietiging van de claims bij Koninklijk Besluit, oftewel kroonvernietiging. Hiermee maakte hij de bestuursorganen vleugellam.

Motivatie onjuist
Onterecht, blijkt nu dus na de uitspraak van de Raad van State. Het vernietigingsbesluit voldoet naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter niet aan de zware motiveringseisen voor deze ingreep. 'De motivering is uiterst summier en op onderdelen niet begrijpelijk of kennelijk onjuist.'
Tegen de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Miljoenenclaim
De betrokken overheden hebben in februari aangekondigd dat ze willen dat het Rijk hun financiële verlies compenseert als ze hun gelijk halen bij de Raad van State. Dit rechtscollege is het hoogste op het gebied van bestuursrechtspraak. Mocht het kabinet niet tot compensatie bereid zijn, dan willen ze dat eventueel met een miljoenenclaim via de rechter afdwingen.

 

Samenwerkende overheden
De overheden die niet zijn gezwicht voor de dreigementen van Bos en in deze kwestie samenwerken zijn de provincie Noord-Holland, de gemeenten Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Asten, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere, Zundert, de Drechtsteden, en het Waterschap Roer en Overmaas.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Januskop (klappenopvanger) op
Goede uitspraak.
PvdA-er Wouter Bos denkt dat iedereen naar zijn pijpen moet dansen. Dankzij hem is onze staatschuld in een half jaar met bijna 90 miljard toegenomen.