of 59082 LinkedIn

Recordbedrag provinciale bijdrage aan Koningsdag

Voor het evenement op 27 april in Maastricht stelt de provincie 750.000 euro beschikbaar. De gemeente legt hetzelfde bedrag op tafel.

De provincie Limburg doet een ‘forse bijdrage’ aan de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Waar andere provincies een kwart tot een derde van de kosten op zich nemen, betaalt Limburg de helft. Dat meldt regionale omroep 1Limburg.

1,5 miljoen

Voor het evenement op 27 april in Maastricht stelt de provincie 750.000 euro beschikbaar. De gemeente legt hetzelfde bedrag op tafel. Maastricht verwacht dat Koningsdag 1,5 miljoen euro gaat kosten.

Begrotingstekort
In zowel relatieve als absolute zin betaalt Limburg veel meer voor Koningsdag dan andere provincies. In het afgelopen decennium heeft geen enkele provincie 750.000 euro bijgedragen aan de verjaardag van de vorst(in). Desgevraagd ontkent de gouverneur dat de provincie zo fors bijspringt, omdat de gemeente Maastricht financieel zwaar in de min staat. In 2020 kampt Maastricht met een begrotingstekort van 11 miljoen euro, zo bleek in september 2019.

Opgelopen
De kosten van Koningsdag 'nieuwe stijl', waarbij Willem-Alexander en zijn familie nog maar één plaats bezoeken, blijken bovendien flink te zijn opgelopen. De eerste editie in Dordrecht in 2015 kostte 'maar' 950.000 euro. De provincie Zuid-Holland droeg toen een kwart miljoen euro bij (26,3 procent). Een jaar later in Zwolle was Koningsdag nóg goedkoper: 816.000 euro. De provincie Overijssel legde 300.000 euro in (36,7 procent).

Veiligheid
De kostenstijging verklaart Bovens door te wijzen op de kosten van veiligheid. Volgens hem zijn die toegenomen. Ook aan de presentatie van de regio hangt volgens de gouverneur een kostenplaatje vast.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Kennelijk hebben (sommige) provincies een te royaal budget. Het lijkt meer een wedstrijdje geld-weg-smijterij te worden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners