Advertentie
financiën / Nieuws

Raadsvragen over dubieuze grondspeculatie

De fractie Sociaal Rechts Haarlemmermeer vermoedt dat de gemeente Haarlemmermeer via een ‘stroman’ en buiten de toenmalige raad om grond heeft aangekocht.  Fractievoorzitter Rinus Beusenberg baseert zijn vermoeden op een door het college vrijgegeven rapport van Ernst&Young, waarin een onbekende grondtransactie van de gemeente wordt gemeld via een ‘derde’.

21 april 2010

Schiphol
Haarlemmermeer kampt al jaren met een dossier van mogelijk dubieuze grondtransacties waarbij ook de gemeente betrokken zou zijn. Begin vorig jaar bleek uit onderzoek van het bureau CBO, in opdracht van vijf politieke partijen, dat er inderdaad veel vragen waren over mogelijk dubieuze grondtransacties. Zo stond de grondverkoop van een stuk grond nabij Schiphol ter discussie.

 

Privé en politiek
Bij de afgelopen verkiezingen maakt ondernemer Richard Beusenberg het ‘vals spel van de gemeente rond de aan- en verkoop van gronden’ zelfs inzet van zijn succesvol verlopen verkiezingscampagne van de partij Sociaal Rechts Haarlemmermeer. Beusenberg voert privé ook nog steeds een juridische strijd  met de gemeente over tegenwerking van de gemeente rond ontwikkeling van een stuk grond waar hij een groot sekscentrum op wilde bouwen. ‘Nu kan ik vanuit de raad vechten voor mijn gelijk. Want dat is toch een andere positie dan als gedupeerde burger, al is de strijd hetzelfde,’ zegt Beusenberg.

 

Stroman
Beusenberg voelt zich gesteund door een rapport van accountant Ernst&Young, dat rept van een transactie via een derde van een onbekend perceel door de gemeente. ‘Ik heb sterk het vermoeden dat de gemeente hier met bouwbedrijf Dura Vermeer onder een hoedje heeft gespeeld. De aankoop kan ik nergens terugvinden, volgens mij is de raad hier nooit over geïnformeerd en is de gemeente op deze manier betrokken bij grondspeculatie. Dat hoort niet, de gemeente moet tweehonderd procent integer zijn,’ zegt Beusenberg. Hij wil nu van het college onder meer weten hoe de grondtransactie en samenwerking met ‘derde’ eruit ziet, voor hoeveel geld de gemeente verplichtingen is aangegaan en of de raad hierover voldoende is geïnformeerd.

 

Corporaties
Frauduleuze grondspeculatie beperkt zich volgens Beusenberg niet tot incidenten. ‘Ik kom zelf uit die wereld en het is op z’n minst even erg als de bauwfraude’. Maandag maakte de Amsterdamse woningcorporatie De Key bekend dat zij een aantal verdachte grondtransacties laat onderzoeken. Forensische accountants onderzoeken of de corporatie is opgelicht en of daar medewerkers van De Key bij betrokken waren. Ook bij enkele andere corporaties zijn verdachte grondtransacties opgedoken die zullen worden onderzocht.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerald
Bauwfraude? Ik denk niet dat je dit woord in het strafrecht tegenkomt. Bouwfraude wel.
Advertentie