Advertentie
financiën / Nieuws

Raad heeft te weinig grip op risico's grondexploitatie

Het Harderwijkse college informeert de gemeenteraad niet inzichtelijk en niet in een samenhangend kader over de risico’s van grondexploitaties. Dat concludeert de Rekenkamercommissie Harderwijk in het onderzoek ‘Grond(exploitatie)beleid’.

20 september 2013

De Harderwijkse gemeenteraad moet zich beter laten informeren over de risico’s van grondexploitaties. Het college informeert de raad hierover niet inzichtelijk en niet in een samenhangend kader.

Haalbaarheid

Hierdoor heeft de gemeenteraad te weinig zicht op de samenhang tussen de verschillende grondexploitaties en kan zij de haalbaarheid van de ruimtelijke ambities van de gemeente Harderwijk niet goed beoordelen. Dat concludeert de Rekenkamercommissie Harderwijk in het onderzoek ‘Grond(exploitatie)beleid’.

Geen samenhang

Doelen en ambities, de planning van de woningbouw, de uitgifte van bedrijventerreinen en de risico's en beheersing van de grondexploitaties worden niet samenhangend aan de raad gepresenteerd. De − financiële − samenhang tussen de projecten kan niet door de volksvertegenwoordigers worden beoordeeld. Niet de  sturings- en controlemogelijkheden voor de raad staan centraal in de gemeentelijke nota ‘grondbeleid’, maar de uitvoering door de gemeentelijke organisatie.

Lastig sturen

Voor de raad wordt het niet alleen moeilijk gemaakt om zicht te krijgen op wat er aan de hand is, maar ook om tijdig bij te sturen. ‘De momenten waarop de raad kan sturen, staan dan ook ‘verstopt’ tussen de processtappen’, aldus de rekenkamercommissie in haar rapport.

Afboeken

In deze tijd van onder druk staande grondexploitaties is het voor een gemeenteraad van groot belang om inzicht te hebben in de risico's van grondexploitaties, stelt de rekenkamer. Net zoals in veel andere gemeenten heeft ook Harderwijk de winstprognose op de lopende grondexploitaties met ruim 60 miljoen euro naar beneden moeten bijstellen. Daarnaast zorgt de vertraging in de uitgifte van percelen ervoor dat gewenste ruimtelijke ontwikkelingen later worden gerealiseerd.

Onvoldoende inzichtelijk

‘De gemeenteraad dient te kunnen vertrouwen op de onderliggende systemen van risico-inventarisaties en risicomanagement. Door risico’s als p.m. te benoemen en niet te kwantificeren en door het ontbreken van een doorlopende systematiek van risicomanagement, zijn risico's van grondexploitaties onvoldoende inzichtelijk’, stelt de rekenkamercommissie.

Risicoprotocol

Het in de maak zijnde risicoprotocol − met een systematiek en instrumenten voor de risicobeheersing bij de grondexploitaties − zou nog in dit jaar moeten worden vastgesteld, luidt een van de aanbevelingen van de rekenkamercommissie. Ook moeten B&W de raad beter informeren en moet de raad actief worden betrokken bij de besluitvorming over dat risicoprotocol.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie