Advertentie
financiën / Nieuws

Provincies in de clinch met Overijssel over rijksdiensten

De Noordelijke provincies beschuldigen de provincie Overijssel ervan met geld te strooien om het voor het rijk aantrekkelijk te maken zich in deze provincie te vestigen.

18 januari 2013

De noordelijke provincies liggen in de clinch met de provincie Overijssel. De Drentse commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar en zijn collega's in Groningen en Friesland beschuldigen hun zuiderbuur ervan dat die met miljoenen euro's en oneigenlijke constructies rijksdiensten probeert te verwerven ten koste van de werkgelegenheid in het Noorden.

Indirecte ondersteuning
Tichelaar zei vrijdag dat Overijssel voor ,,grote bedragen'' rijksgebouwen opkoopt. Volgens de CdK gaat het om 8 miljoen euro. Met deze ,,indirecte ondersteuning'' worden rijksdiensten gelokt die nu nog in Groningen, Drenthe of Friesland zijn gehuisvest, aldus Tichelaar. Volgens hem is dat gebeurd in onder meer Zwolle en Deventer. Tichelaar en de CdK's van Friesland (John Jorritsma) en Groningen (Max van den Berg) hebben daar inmiddels bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken hun beklag over gedaan.

Gevangenissen sluiten
De noordelijke provincies zijn de afgelopen jaren veel rijksdiensten kwijtgeraakt. Met de plannen van het kabinet dreigt het verlies aan rijksbanen nog verder op te lopen. Zo zou Justitie alle gevangenissen in het Noorden willen sluiten. Het geeft geen pas dat een 'rijke buurprovincie' dan met de geldbuidel rammelt en de verschillen tussen de regio's nog groter maakt, vinden de noordelijke CdK's.

U-bochtconstructie
Overijssel ontkent de beschuldigingen. De provincie zegt dat ze niet van plan is panden van het rijk aan te kopen, wel dat ze ,,in het algemeen faciliteert'' bij leegstand van kantoren. ,,Dit kan ook gaan om leegstand als gevolg van vertrek van de rijksoverheid'', zo heeft Overijssel Tichelaar in een reactie laten weten. Volgens de Drentse CdK wordt daarmee juist bevestigd dat Overijssel ,,een U-bochtconstructie'' hanteert.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R.Elsinga
De beste oplossing van de overheid is om deze vier provincies te laten fuseren. Dan is dit probleem opgelost en het scheelt ook nog eens drie keer het salaris van een CdK.
huisman / gemeente
Dat zijn nu net de mensen die zo veel klagen, als hun vergoeding in het gevaar komt dan komt er actie.
Simon Stompetoren / Ambtenaar
Actie van deze surrogaat Drent komt een beetje over als het beste jongetje van de klas willen zijn, maar als iemand hem te slim af is meteen huilend naar de meester toestappen en zeggen hoe gemeen de ander wel niet is. Meneer Tichelaar 'wake up' en wordt inventief en innovatief. Voor uw salaris moet hard gewerkt worden: keihard.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Beste lezers. Zo gaat dat als je als bestuurders niet met de gemeenschap gelden kunt om gaan. De fouten die de Drentse bestuurders maken,moeten ze niet op het bordje schuiven van de buren!. Op z'n zachts gezegd kinderlijke praktijken. Misschien kan men nog iets leren van de buren. In de oorlog ging men ook de grens over!. Wie zou er willen fuseren met een provincie die ver beneden de maat presteert !. Schaam u, voer uw taak uit. vriendelijke groet.
D. van Arum / hoofd financien
Ik ben benieuwd naar de reactie van de heer Tichelaar.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit heeft niets te maken met inventiviteit maar alles met eenduidig en goed Rijksbeleid. Uiteindelijk wordt de belastingbetaler de dupe van deze kostbare verplaatsingsoperaties. Weer zo'n voorbeeld waarom het noodzakelijk is om te komen tot één bestuursdienst voor het Rijk en opheffing van alle departementen (ontschotten).
Advertentie