of 63908 LinkedIn

Provincies blij met 886 miljoen euro Brexitcompensatie

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De Nederlandse provincies zijn blij met het compromis over de Brexit Adjustment Reserve (BAR) dat het Europees Parlement uitonderhandeld heeft met de lidstaten en de Europese Commissie. Ze zijn vooral content met de grotere rol die de provincies krijgen bij het plannen van de honderden miljoenen die vanuit Brussel naar ons land vloeien.

Grootste ontvanger na Ierland

Er vloeit meer geld naar Nederland dan verwacht. Aanvankelijk stond 757 miljoen euro in het voorstel van de Europese Commissie. In de Kamerbrief van april over dit onderwerp staat een bedrag van 810 miljoen euro, maar dat is tegen prijzen van 2018 toen het voorstel werd gemaakt. Tegen huidige prijzen vloeit er 886 miljoen naar Nederland en daarmee is Nederland de grootste ontvanger na Ierland.

 

Terugkerende EU-burgers

De Belg Pascal Arimont lichtte het onderhandelingsresultaat deze week kort toe in de REGI-commissie van het Europees Parlement. Daarin is onder meer vastgelegd dat er een ‘multileveldialoog’ komt met decentrale overheden en sectoren die te kampen hebben met verliezen door de Brexit. Dat is stevig vastgelegd. De lidstaten moeten de sectoren ook informeren wat er met de BAR gebeurt. Ook is vastgelegd dat er de re-integratie van terugkerende EU-burgers mee wordt betaald.

 

Zorg

Flevolands gedeputeerde Michiel Rijsberman (D66) is blij met het resultaat. ´Sneller dan verwacht ligt een goede Europese regeling op tafel met een sterke decentrale component.´ Eerder had hij de zorg dat met het geld vooral de douanefaciliteiten en de communicatieactiviteiten rond de Brexit zouden worden betaald en die zorg is nog niet geheel weg.

 

Project Urk

Dat er een multileveldialoog komt, hoeft volgens Rijsberman niet per sé te betekenen dat het geld niet naar de schatkist gaat. ´Het rijk stelt de agenda voor het overleg op en doet dat naar alle waarschijnlijkheid ‘smaller’ dan waartoe het verplicht is. Hierdoor lijkt een project waar we op Urk aan werkten, buiten de boot te vallen. Dat kan dus ook als we over het voorstel van het rijk een goede dialoog hebben.´ Flevoland is in Europa de op vier na hardst getroffen provincie door de Brexit en de provincie wil graag de haven op Urk doorontwikkelen van een vissershaven naar een bredere servicehaven.

 

Sanering vloot
Rijsberman: ´Het rijk wil het grootste deel van de regeling inzetten voor de compensatie van directe schade, zoals voor uitgaven voor douane en gemaakte administratieve en communicatiekosten. Een deel van de Brexit Adjustment Reserve is geoormerkt voor de visserijgemeenschappen en sector. Het rijk lijkt het vooral in te willen zetten op sanering van de vloot. Dat valt ook binnen de visserijgemeenschap goed, maar of het mag van staatssteunregels is nog de vraag.´

 

Diversere economie
Wat de vissers van het gesaneerde deel van de vloot dan gaan doen, is nog onduidelijk, zegt Rijsberman. ´Juist daarvoor is een project als wij met Urk deden geschikt: het biedt mogelijkheden om buiten de visserij aan de slag te gaan, waardoor de economie van Urk diverser wordt en minder gevoelig voor de negatieve gevolgen van Brexit. Volgens de Brusselse regels zou het binnen de BAR passen, volgens de lijn die het rijk lijkt te kiezen past het niet. En dat is natuurlijk een gemiste kans.´

 

Niet in gesprek

Het rijk moet ook aantonen hoe de Brexitcompensatie bijdraagt aan de economische cohesie en dat het terechtkomt in de zwaarst getroffen regio, zegt Rijsberman. ´Flevoland is de vierde getroffen regio in Europa op gebied van visserij en ‘agrofood’ en nu al niet bepaald een welvarend gebied als je kijkt naar sociaaleconomische cohesie. Vooralsnog zijn we echter nog niet in gesprek met het rijk.´

 

Verlies aantonen

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken gaat niet in op de Urkse haven. Wel meldt hij dat iedereen die verlies lijdt door de Brexit een aanvraag in kan dienen. Hoe beter het verlies wordt aangetoond, hoe meer kans er is om geld te krijgen als investering.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans Zijdeglans op
Multileveldialoog.... Wordt dat goedgekeurd bij scrabble?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners