of 64707 LinkedIn

Provincies bieden economische steun in crisistijd

De provincie Gelderland stelt 5 miljoen beschikbaar om gemeenten te ondersteunen in tijden van coronacrisis. Omdat ondernemers veel vragen hebben over steunregelingen vanuit het rijk, hebben Gelderse gemeenten het erg druk. Daarom schiet de provincie de gemeenten te hulp met extra menskracht, schreven de Gedeputeerde Staten dinsdag.

Een aantal provincies neemt maatregelen om, als aanvulling op de steunpakketten vanuit het rijk, de economische klap van de coronacrisis te verzachten. Gelderland en Noord-Brabant leggen beide vijf miljoen op tafel. Andere provincies betalen facturen sneller en gaan coulant om met vorderingen en subsidies voor geannuleerde evenementen.

Ondersteuning gemeenten
De provincie Gelderland stelt 5 miljoen beschikbaar om gemeenten te ondersteunen in tijden van coronacrisis. Omdat ondernemers veel vragen hebben over steunregelingen vanuit het rijk, hebben Gelderse gemeenten het erg druk. Daarom schiet de provincie de gemeenten te hulp met extra menskracht, schreven de Gedeputeerde Staten dinsdag. Ook komt het financieel toezicht 'op een lager pitje' te staan, 'zodat gemeenten slagvaardiger kunnen reageren zonder zich al te veel te bekommeren om de normaal verplichte rapportages.'

Eén overheid
De provincie Noord-Brabant kondigde eerder al een steunpakket aan van hetzelfde bedrag. Ook daar gaat het om het verbeteren van de informatievoorziening voor ondernemers en werknemers. Verder maakt de provincie online scholing beter beschikbaar voor mensen die thuis werken of werkloos zijn geraakt. Ook de provincie Friesland meldt dat er mogelijk medewerkers worden ingezet bij andere overheden of maatschappelijke instanties, maar verbindt daar geen financiële consequenties aan. ‘Wij opereren met alle betrokken overheden als één overheid bij het bestrijden van de crisis en ondersteunen elkaar waar dat nodig is’, schreven de Gedeputeerde Staten van Fryslân afgelopen vrijdag.

Geannuleerde evenementen
Een aantal provincies kondigde aan dat verstrekte subsidies voor evenementen die als gevolg van corona-maatregelen niet door kunnen gaan, zoals de festiviteiten rond 75 jaar bevrijding, niet teruggevorderd zullen worden. Dat liet bijvoorbeeld Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, via een videoboodschap weten. Hetzelfde geldt in Friesland, Overijssel en Gelderland. Die laatste provincie liet ook weten dat subsidies voor het openbaar vervoer door blijven lopen, ook nu het vervoer op een lagere frequentie draait. Ook de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant geven aan coulant om te willen gaan met verstrekte subsidies.

Cash flow
Om ondernemers op de korte termijn iets meer ruimte in de cash flow te bieden, besloot ook een aantal provincies om facturen sneller te betalen en vorderingen uit te stellen. Overijssel, Friesland en Gelderland betalen voortaan binnen zeven dagen. Betalingen van ondernemers aan de provincies worden bij betalingsproblemen uitgesteld. In Gelderland wordt betaling van facturen van de provincie uitgesteld tot 1 juli. Tot die tijd worden dwangbevelen, aanmaningskosten en boeterente voor provinciale belastingen ook opgeschort. Versoepeling van de betaling van lokale belastingen is ook bij een flink aantal gemeenten al het geval. Bedrijven die een krediet hebben bij een Friese ontwikkelingsmaatschappij kunnen uitstel van aflossing krijgen, en ook ontwikkelingsmaatschappij OostNL (onder andere provincie Gelderland en Overijssel) en het Zeeuws Participatiefonds verlenen rente- en aflospauzes. Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) en het Innovatiefonds Noord-Holland (INH) gaan 'soepel' om met voorwaarden van bestaande financieringen.

Restaurant
Ook verlenen sommige provincies steun in natura. Zo doneerde de provincie Friesland de voorraad van het bedrijfsrestaurant, dat de komende weken gesloten is, aan het Leger des Heils. Zeeuwse ondernemers in geldnood kunnen een voucher aanvragen waarmee een deel van de kosten van een financieel adviseur wordt vergoed. Die zijn normaal gesproken bedoeld voor innovatieve bedrijven, maar die eis vervalt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Ondersteuningsmaatregelen prima, maar dan wel op een gecontroleerde manier! Dit Kabinet houdt kennelijk uitverkoop voor enkele categorieën burgers/bedrijven, terwijl andere categorieën van de samenleving al 15 jaar inleveren en op een houtje moeten bijten