of 59318 LinkedIn

Provincie vindt 3,5 miljoen te veel voor een boom

Drie en een half miljoen euro. Dat bedrag is nodig om een viaduct aan te passen, zodat een 140 jaar oude eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout kan blijven staan. Te duur, oordeelt de provincie Noord-Brabant tegenover Omroep Brabant.

Drie en een half miljoen euro. Dat bedrag is nodig om een viaduct aan te passen, zodat een 140 jaar oude eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout kan blijven staan. Te duur, oordeelt de provincie Noord-Brabant tegenover Omroep Brabant.

Te breed
Eind november vorig jaar werd bekend dat de eik gekapt gaat worden. De verbreding van de A58 is volgens Rijkswaterstaat alleen mogelijk als de middenberm wijkt. Verbreding met behoud van de middenberm zou ertoe leiden dat de weg te breed wordt om nog onder het viaduct door te gaan.

Actie
Maar veel mensen vinden het zonde als de bijna anderhalve eeuw oude eik - in de volksmond inmiddels de 'troeteleik' genoemd - het veld moet ruimen. Een actie op Facebook ter behoud van de boom heeft inmiddels tienduizenden steunbetuigingen gekregen. Een crowdfundingactie heeft inmiddels tweeduizend euro opgeleverd, een fractie van het benodigde bedrag.

Visitiekaartje
Volgens de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren is de boom een visitekaartje voor Noord-Brabant. De provincie is echter niet van plan de boom een beschermde status te geven. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
de provincie stopt het geld liever in subsidie voor windturbines.
Door Mark op
Even uitgaande dat een nieuw boom E3.000 kost, kunnen we 3.500 (!!) nieuwe bomen voor dit bedrag planten. Dat is nog eens investeren in de toekomst
Door Henk Donkers op
Opvallend dat helemaal niemand het heeft over verplaatsten van de boom naar de zijkant van de nieuwe verbreding (40 meter afstand) of naar een nog mooiere plaats. Ik kan me niet voorstellen dat dat 3,5 mljn euro gaat kosten.
Door Hans (afdelingsmanager) op
3e alinea: tweeduizenden ?!
Door Peter Voogt op
Kan dat niet veel goedkoper dan 3,5 miljoen? Afzien van een vluchtstrook over een lengte van 200 meter, desnoods ook max. snelheid 100 km/u, dan past een derde (iets smallere) rijbaan onder het viaduct. Onder het motto: "Even inhouden voor de eik". Prachtig toch?!
Door August Biels (gewezen gemeente-ambtenaar) op
Als die boomknuffelaars nou eens een crowdfundingactie beginnen, en zèlf die drie-en-een-half miljoen ophoesten?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners