of 59162 LinkedIn

Provincie terughoudend over journalistiek fonds

De provincie Noord-Holland staat niet te trappelen om  bij te dragen aan een stimuleringsfonds voor regionale en lokale journalistiek. Dit heeft commissaris van de koning in Noord-Holland Johan Remkes laten weten aan het Leidsch Dagblad.

De provincie Noord-Holland staat niet te trappelen om bij te dragen aan een stimuleringsfonds voor regionale en lokale journalistiek. Dit heeft commissaris van de koning in Noord-Holland Johan Remkes laten weten aan het Leidsch Dagblad.

Weinig verdiepend

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hadden onlangs gepleit voor zo’n fonds. Ze onderzochten de kwantiteit en kwaliteit van de Leidse media. Daaruit bleek dat de Leidse media relatief laag scoren op kwaliteit. Er zijn weliswaar veel platforms die lokale berichten brengen, maar er is weinig verdiepend aanbod. Daarom stelde de onderzoekers dat er geld beschikbaar gesteld zou moeten worden, specifiek voor onderzoeksjournalistiek. Volgens de onderzoekers dient de lokale journalistiek meer doelen dan alleen als waakhond van de democratie, maar zorg het ook voor een gemeenschappelijke lokale identiteit en een gedeeld gemeenschapsgevoel.  

Trappelen
Maar Remkes staat niet te trappelen. De commissaris van de koning onderkent dat er een probleem is, maar geld is volgens hem niet direct te oplossing. Ook de teruglopende advertentiemarkt en de ontlezing onder jongeren zijn volgens hem deel van het probleem. ‘Dat kunnen wij niet even oplossen. Moeten wij als provincie geld steken in zo’n fonds? Is dat niet een taak van de rijksoverheid?’, aldus de CvK.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder Pak de Wind op
Wat heeft de CvdK van Noord Holland te maken met een gemeente in Zuid Holland?
Van de VVD weten we toch al dat ze de overheid willen afschaffen, behalve gratis subsidie aan bedrijven?
Ook in het licht van gratis geld voor bedrijven is dit een vreemd bericht. Ook lokale media verdienen aan reclame voor bedrijven. Dus als die ook goedkoper kan voor bedrijven, met subsidie voor de journalistieke kant van het medium, is dat toch winst voor rechts?

Het is wel degelijkeentaak van de overheid om de democratie te onderhouden. Buegers voeden met betrouwbare informatie, voor kritische inbreng is de kern van goed openbaar bestuur.
Maar niet voor niets komen VVD politici en bestuurders een factor 3 vaker in aanraking met justitie. Die openheid kan een rechtse openbaar bestuur natuurlijk niet stimuleren.