of 62812 LinkedIn

Provinciale hulp in strijd tegen leegloop centra

Door corona hebben winkelcentra te maken met teruglopende bezoekersaantallen. De provincie Gelderland gaat centrummanagers een leergang aanbieden hoe met die uitdaging om te gaan.

Door corona hebben winkelcentra te maken met teruglopende bezoekersaantallen. De provincie Gelderland gaat centrummanagers een leergang aanbieden hoe met die uitdaging om te gaan.

Volgens tellingen van bureau Locatus lopen er nu, ten opzichte van de laatste normale zaterdag voor de lockdown op 7 maart, op zaterdag gemiddeld 55 procent minder mensen door de winkelstraten.

 

Vitaal houden

Gelderland geeft 12 centrummanagers de mogelijkheid om een opleiding te volgen om binnensteden – en ook dorpskernen – in het Gelderse vitaal te houden. Centrumgebieden zijn in de ogen de provinciebestuurders van groot voor belang de leefbaarheid en het vestigingsklimaat in Gelderland. ‘Vitale centra profiteren van goede samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeenten, waarbinnen centrummanagers een centrale en verbindende rol spelen’, aldus de provincie.

 

Urgent

Centrummanagers worden op dit moment overspoeld met vragen om de effecten van corona op centra het hoofd te bieden. ‘Hele praktische vragen, rondom de 1,5 meter maatregel bijvoorbeeld. Maar ook fundamentelere vragen, waarbij het de vraag is of retail inderdaad nog wel de juiste invulling is van die ene aanloopstraat. De corona-crisis versterkt en versnelt trends die al langere tijd in de centra gaande zijn en maakt het herstel en het behoud van de vitaliteit van de binnensteden en dorpskernen nog urgenter’, aldus gedeputeerde Peter Kerris (PvdA, wonen en arbeidsmarkt).

 

Kosteloos

Meer dan ooit is er volgens hem sprake van een urgentie om met andere ogen naar binnensteden en dorpskernen te kijken. Hoe geef je handen en voeten aan die andere samenleving en wat betekent dat voor mijn gebied? Door extra opleiding mogelijk te maken wil de provincie centrummanagers een extra steun in de rug gaan geven. De komende maanden kunnen circa 12 centrummanagers op kosten van de provincie een op de uitdagingen aansluitende opleiding van een half jaar gaan volgen.

Het initiatief past in het kader van het provinciale corona-overbruggingsmaatregelenpakket. Met dat pakket is een totaalbedrag van 50 miljoen euro gemoeid. Daarnaast werkt provincie Gelderland bovendien aan een herstelprogramma. Dat bestaat uit een pakket aan maatregelen om alle sectoren en organisaties die van groot belang zijn voor Gelderland te ondersteunen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners