of 59212 LinkedIn

'Proof of concept' voor waardepapieren in blockchain

Stichting ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) en Blockchainontwikkelaar Xurux hebben voor de gemeente Haarlem een ‘proof of concept’ ontwikkeld voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA-blockchain. Door blockchain kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden.

Stichting ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) en Blockchainontwikkelaar Xurux hebben voor de gemeente Haarlem een ‘proof of concept’ ontwikkeld voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA-blockchain. Door blockchain kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden. 

Niet meer naar het gemeentehuis
Een inwoner kan, als het systeem in werking treedt, via de blockchain bij een woningbouwvereniging aantonen dat hij een inwoner is van de gemeente Haarlem, waardoor het niet langer nodig is om voor iedere aanvraag bij de woningbouwvereniging eerst naar het gemeentehuis te moeten, zo melden de organisaties. Het systeem is nu nog niet in gebruik, maar met het ‘proof of concept’ is aangetoond dat het concreet en op korte termijn geïmplementeerd kan worden. De makers hebben de door ICTU en XURUX ontwikkelde software als open source beschikbaar gesteld, zodat ook andere overheden er gebruik van kunnen maken.  


'Beperkingen Bitcoin Blockchain weggenomen'
Volgens blockchain-developer Xurux worden door de keuze voor IOTA een aantal mogelijke beperkingen weggenomen die bijvoorbeeld van toepassing zijn voor de Bitcoin Blockchain, het systeem waarop de bekende cryptovaluta Bitcoin is gebaseerd. Daaronder vallen een hoog energieverbruik, transactiekosten en relatief lage transactiesnelheid. Het is de bedoeling dat de  proof of concept in 2018 in productie gaat.


Baanbrekende innovaties
Diverse gemeenten experimenteren momenteel met blockchaintechnologie. Er zijn 27 gemeenten die met VNG Realisatie op dit gebied samenwerken. De blockchaintechnologie kan volgens VNG Realisatie gemeenten baanbrekende innovaties bezorgen en een ingrijpende impact hebben op onze economie en de wijze waarop gemeenten zich organiseren.

Gemeentelijke blockchain-toepassingen

De gemeente Rotterdam heeft eerder dit jaar de bouw van een digitaal systeem dat werkt op basis van blockchaintechnologie voor de verwerking huurcontracten afgerond. De arbeidsintensiviteit van de verwerking van contracten is daardoor sterk verminderd. De gemeente Zuidhorn gaat blockchaintechnologie toepassen bij het registeren van regelingen van het Kindpakket. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Maarten Boender op
De toepassing op zich is valide en biedt veel mogelijkheden. Maar IOTA is *geen* Blockchain, maar een afgeleide, met name bedoeld voor IoT toepassingen.

Voor de genoemde nadelen van de Bitcoin Blockchain zijn ook een aantal goed oplossingen, (o.a. Factom) waarmee deze nadelen vrijwel geheel teniet worden gedaan.
En de voordelen van de Bitcoin Blockchain zoals de extreem hoge betrouwbaarheid bieden een heel duidelijke meerwaarde.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners